Protest in Italië tegen korten kunst

Opnieuw zijn gisteren in Italië veel theaters dicht gebleven uit protest tegen de kortingen van het kabinet Berlusconi op het cultuurbudget voor 2006.

De regering wil 164 miljoen euro (40 procent van het totaalbudget) bezuinigen op theater-, film-, en muziekvoorstellingen. Lokale autoriteiten hebben naar schatting nog eens voor 140 miljoen euro beknibbeld op hun budgetten voor musea, omdat ze minder geld van de centrale overheid krijgen.

De bezuinigingen leidden gisteren voor de tweede vrijdag op rij tot stakingen en afgelastingen van optredens. Vorige week vrijdag demonstreerden 2000 artiesten in Rome voor het parlementsgebouw. Roberto Benigni, regisseur van La vita è bella, had een hoofdrol tijdens de protesten. ,,Cultuur lijkt steeds minder te tellen in Italië, aldus de komiek die speelde alsof de demonstratie en de bezuinigingen slechts fictie waren en dat hij er een film over maakte.

De filmwereld wordt het hardst geraakt door de bezuinigingen, doordat zij ook niet meer meedeelt in de inkomsten uit loterijen. Als de nu voorgestelde kortingen doorgaan, moeten de Biennale en het internationaal filmfestival van Venetië 40 procent van hun budget inleveren. Een grove aderlating, aldus Davide Croff, president van de Biennale. ,,Als ze 3 miljoen euro afhalen van het budget van het filmfestival kunnen we dit het volgend jaar niet organiseren of moeten we iets anders verzinnen dan we van plan waren.''

Ook andere prestigieuze cultuurtempels zullen fors moeten inbinden. Operatheater La Scala moet volgens de plannen 35 procent inleveren. Premier Silvio Berlusconi rechtvaardigde deze ingreep deze week door erop te wijzen dat La Scala ,,1000 werknemers heeft, terwijl 400 er genoeg zouden zijn''.

Naast de Scala zal ook het openluchttheater de Arena van Verona 5 tot 6 miljoen euro kwijtraken. Hetzelfde geldt voor de opera van Venetië, la Fenice. Volgens de vakbonden zou het voortbestaan van 5000 bedrijven en de werkgelegenheid van 60.000 personen in de cultuursector in gevaar komen door de bezuinigingen.

Minister Giulio Tremonti van Financiën heeft tot de ingreep besloten, omdat het begrotingstekort van Italië volgend jaar dreigt op te lopen tot boven de 5 procent. In totaal zal er in 2006 voor ruim 20 miljard euro worden gesneden in de overheidsbegroting.

    • Bas Mesters