Politici vervreemden zich van wat er in het land speelt

,,Er waart een merkwaardig soort virus door bestuurlijk Nederland'', schrijft staatssecretaris Van Geel in een reactie op de door politici van lagere overheden voorgestelde ontkoppeling van ruimtelijke ordening en milieu. Deze ontkoppeling zal volgens Van Geel namelijk een belangrijke pijler slopen onder het milieubeleid.

Waar niemand omheen kan, ook de staatssecretaris niet, is dat er in Nederland een groot probleem dreigt als de belemmering om te bouwen door de strikte toepassing van Europese normen niet zo snel mogelijk wordt opgeheven. Huizenprijzen in Nederland rijzen al jaren de pan uit, grotendeels door onderproductie en een stagnerende economie, onder andere doordat de bereikbaarheid van en in Nederland steeds verder afneemt. Er is dus alle reden om nieuwe ontwikkelingen desnoods met verkorte procedures in gang te zetten.

Na lezing van het artikel waarin de ontkoppeling tussen ruimtelijke ordening en milieu werd voorgesteld, bekroop mij eerlijk gezegd de gedachte dat het toch niet zo simpel zou kunnen zijn om dit op te lossen.

Uit het artikel van Van Geel blijkt dat die oplossing wel degelijk mogelijk is. Hij wil het alleen niet! Met een onderbouwing bestaande uit drogredenen (ook zonder die koppeling leggen we geen snelweg aan op 10 meter van een woonwijk, geachte staatssecretaris), niet-werkbare oplossingen (creatief zijn) en bangmakerij voor Europa, probeert Van Geel ons ervan te overtuigen dat het toch echt het beste is voor ons allemaal om het land wat bouwen betreft voorlopig maar eens stil te leggen.

Er waart inderdaad een merkwaardig virus door het land. Nauwkeuriger, het waart met name door Den Haag. Het virus zorgt ervoor dat ogenschijnlijk verstandige politici zich vervreemden van wat er in het land speelt, die problemen onderschatten en daardoor pragmatische en verstandige oplossingen over het hoofd zien.

    • A. Guldie Jr