Orkaan Wilma teistert Mexicaanse kust

De orkaan Wilma heeft gisteren met snelheden van meer dan 230 kilometer per uur de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán bereikt. Rond het middaguur (lokale tijd) kwam de orkaan aan land. Volgens de eerste berichten vanochtend vroeg zijn de stranden van het eiland Cozumel zwaar beschadigd. Omdat Wilma langzaam draait, geldt nog tot in de loop van vandaag een uitgaansverbod op het schiereiland en in de toeristische kustplaats Cancún. Verwacht wordt dat Wilma boven het Mexicaanse vasteland een scherpe draai maakt en dan langzaam koers zet richting Cuba en het zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Laaggelegen gebieden in Cuba zijn al ontruimd en voor de hele noordelijke kust van het eiland, waar ook de hoofdstad Havana ligt, geldt een orkaanwaarschuwing. Gevreesd wordt voor overstromingen en aardverschuivingen door hevige regen. In Florida veroorzaken de uitlopers van de orkaan al hoge golven en lichte regenval. Verwacht wordt dat de weersomstandigheden de komende dagen gestaag zullen verslechteren, al duurt het mogelijk nog tot maandag voor Wilma de Amerikaanse staat bereikt. Meteorologen verwachten dat de orkaan dan in kracht zal zijn afgenomen.