Nederlandse voetballers te duur voor Roda JC

Roda JC beleeft een matige seizoensstart, ondanks de komst van succestrainer Stevens. Critici zien de vele buitenlanders in de ploeg als het grootste probleem. De Limburgse club ontmoet vanavond Sparta, een weerzien met ex-trainer Wiljan Vloet.

Na twee zeges op rij is de kou voorlopig uit de lucht bij Roda JC. De ploeg won de thuisduels tegen Vitesse (3-2) en FC Utrecht (2-1), en lijkt op weg naar een plek in de middenmoot. Nog steeds niet voldoende voor de kritische aanhang, maar de povere competitiestart is inmiddels vergeten.

De laatste weken was Roda JC vooral in het nieuws vanwege het multiculturele karakter van de ploeg en de problemen die daarmee gepaard zouden gaan. De Roda-selectie bestaat uit 24 spelers en liefst elf verschillende nationaliteiten. Slechts vijf spelers komen uit Nederland. De rest is afkomstig uit landen als Ivoorkust, Hongarije of Gambia.

Op 18 september van dit jaar zorgde Roda JC in de met 2-0 verloren thuiswedstrijd tegen Willem II voor een unicum in de Nederlandse eredivisie, door vanaf de 68ste minuut met een volledig buitenlandse ploeg te spelen. Nadat de Nieuw-Zeelander Vicelich in het elftal was gekomen voor de Nederlandse middenvelder Van Dijk, stond er geen Nederlander meer in het elftal. ,,Ofschoon ik die wissel zelf doorvoerde, had ik aanvankelijk niet eens in de gaten wat er aan de hand was'', herinnert trainer Stevens van Roda JC zich. ,,Daarvoor ben je als coach toch te veel met de wedstrijd bezig. Pas later kwam het besef dat er alleen nog maar buitenlanders in het veld stonden.''

Stevens, die als trainer van de Duitse clubs Schalke 04 en Hertha BSC ook met veel nationaliteiten in zijn ploeg te maken had, relativeert de problemen die een multiculturele ploeg met zich mee kan brengen. ,,Natuurlijk communiceer je makkelijker met elf Nederlanders. Maar bij ons zijn alle spelers verplicht om Nederlands te spreken, en dat gebeurt dan ook.''

Roda JC werkt met een begroting van 12 miljoen euro en is de bespeler van het dure Parkstad Limburg stadion (capaciteit: 19.500 zitplaatsen), dat met een gemiddeld toeschouwersaantal van 12.700 lang niet altijd uitverkocht is. Zestig procent van het budget wordt besteed aan spelerssalarissen. De club hanteert lage toegangsprijzen, omdat de koopkracht van de aanhang in het door economische problemen geteisterde Zuid-Limburg gering is. Vanwege de beperkte financiële mogelijkheden moet de vereniging op efficiënte wijze spelers kopen en verkopen. Roda JC teert dan ook voornamelijk op het voetbalverstand van technisch adviseur Hendriks, die in het verleden miljoenen heeft verdiend voor de Kerkradenaren. Volgens Hendriks zijn spelers die vroeger betaalbaar waren voor Roda JC inmiddels veel te duur. ,,Zo hadden we interesse in middenvelder De Graaf van Feyenoord. Maar die jongen wilde een salaris verdienen dat wij niet kunnen betalen. Let wel: dan heb je het over een speler die degradatievoetbal heeft gespeeld bij RBC en een paar keer in de basis heeft gestaan bij Feyenoord. Het is voor ons dus lastig om goede Nederlandse spelers te kopen.''

Zelfs Scandinaviërs, waar concurrent SC Heerenveen zo succesvol mee is, zijn te duur voor Roda JC. Hendriks: ,,Veel Zweden en Noren maken al op jonge leeftijd de overstap naar de Engelse Premier League. De salarissen die daar betaald worden, zijn gigantisch. Roda JC moet daarom inventief handelen op de transfermarkt.''

En dus verhuurde Roda JC dit seizoen voor bijna twee miljoen euro vedette Arouna Koné aan PSV, en haalde het de Estse international Oper voor 200.000 euro naar Kerkrade. En zo gaat het eigenlijk al jaren bij de club: suikeroom Hendriks haalt Belgen, Afrikanen of Hongaren voor weinig geld en hoopt ze in de toekomst voor een flinke winst door te verkopen. Zelfs het talent Van den Ouweland, een Nederlander, kwam transfervrij naar Roda JC. Over Nederlanders gesproken: Hendriks zoekt ze wel degelijk. ,,Op korte termijn neem ik met de technische staf weer eens een lijstje met voetballers uit ons land door. In de winterstop willen we versterkingen halen, maar ook dan moet je maar hopen dat de financiële eisen van Nederlandse spelers niet te gortig zijn.'' Over talent in zijn eigen regio, de provincie Limburg, is Hendriks cynisch. ,,Daar loopt niet zoveel rond. Bovendien vissen MVV, Fortuna Sittard en Roda JC in dezelfde vijver. We zouden eigenlijk een gezamenlijke jeugdacademie op poten moeten zetten. Dat werkt veel efficiënter.''

Het probleem van het huidige Roda JC, dat afgelopen weekeinde in het thuisduel met FC Utrecht met één Nederlander in de basis begon, bestaat eigenlijk niet uit de grote groep buitenlanders, maar meer uit de samenstelling van de selectie. Die herbergt namelijk geen leiders, geen goede centrale verdedigers en ontbeert door het wegvallen van Koné een topspits. Door de povere resultaten (vijf nederlagen in acht wedstrijden) is de druk op trainer Stevens en de buitenlandse spelers groot. Doelman Kujovic van Roda JC relativeert echter de situatie bij zijn club: ,,Als de resultaten tegenvallen is de sfeer altijd minder goed. Dan maakt het weinig uit of je met twee of negen buitenlanders speelt.''

    • Marcel Abrahams