NAVO: 500 tot 1.000 man naar Pakistan

De NAVO stuurt zo'n vijfhonderd tot duizend militairen naar het door de aardbeving getroffen gebied in Pakistan. De NAVO-landen hebben daar gisteren toe besloten. Het gaat vooral om het hulp aan de vele duizenden Pakistaanse burgers die vastzitten in de bergen.

De alliantie stuurt met name genietroepen en medici uit Spanje, Polen en Italië. Zij moeten onder meer de wegen vrijmaken die zijn geblokkeerd door de ravage na de aardbeving. Nederland heeft een veldhospitaal aangeboden, inclusief tachtig man personeel. Het noodziekenhuis, vooral geschikt voor rampgebieden, staat nu nog in Afghanistan en zou eigenlijk terugkeren naar Nederland.

De NAVO zal ook haar luchtbrug vanuit Turkije en Duitsland naar Pakistan versterken voor transport van hulpgoederen zoals tenten en dekens. De alliantie heeft echter nog steeds grote moeite om voldoende geschikte helikopters te vinden. Het bondgenootschap kan geen gehoor geven aan de wens van VN-hulpcoördinator Jan Egeland die donderdag vroeg om een Berlijnse luchtbrug zoals in 1948 en 1949, toen westerse strijdkrachten voedsel overvlogen naar het door de Sovjet-Unie afgesloten West-Berlijn.

,,Het is uitgesloten dat de alliantie dit zal doen. Dat was Berlijn na de Tweede Wereldoorlog en dit is Pakistan nu. Dat kun je totaal niet vergelijken'', zei een NAVO-diplomaat gisteren. De NAVO stuurt wel vier zware transporthelikopters uit Duitsland. Afzonderlijk hebben NAVO-lidstaten op eigen kracht zo'n veertig helikopters naar Pakistan gestuurd, waarbij de Verenigde Staten een leidende rol vervullen. Maar er is nog steeds een tekort aan helikopters die op grote hoogte kunnen vliegen om de duizenden mensen te bereiken die vastzitten in de bergen.

NAVO-chef De Hoop Scheffer kondigde gisteren voorts aan dat de NAVO haar luchtbrug zal versterken met twaalf vluchten van reusachtige C17-vrachtvliegtuigen, die ter beschikking worden gesteld door de VS en Groot-Brittannië. De C17's moeten hulpgoederen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR invliegen.

Via de luchtbrug vanuit Turkije naar Pakistan zijn inmiddels duizenden dekens en tenten ingevlogen. Voor de NAVO is dit de omvangrijkste hulpoperatie over zo'n grote afstand. De Hoop Scheffer zal volgende week een internationale donorconferentie bijwonen om verdere hulp in overweging te nemen. ,,De NAVO is geen humanitaire hulporganisatie, maar de situatie is zo ernstig'', zei De Hoop Scheffer gisteren.

Pakistan zegt dat 50.000 mensen zijn omgekomen door de aardbeving en dat zo'n drie miljoen mensen dringend hulp of onderdak behoeven.