Kindercabaret over slappe friet

Pieter Tiddens is kaasboer in de film Floris geweest. Of dat cool is. ,,Neuhhhh'', roepen de kinderen. Ridder of rover is cool, maar kaasboer, zo makkelijk kom je er niet.

Het is maar een van de potentieel `coole' onderwerpen waar de kinderen over mogen oordelen en meegiechelen, want Tiddens maakt met zijn voorstelling Kindercabaret kindercabaret.

Tiddens heeft vijfentwintig jaar ervaring met jeugdtheater. Hij speelde onder meer een aardappel in het vaders-en-zonendrama Habbo en Habbo gaan uit stampen. Onlangs deed hij de stemmen voor de konijnenhorrorfilm Wallace & Gromit The Curse of the Were-Rabbit. In het grotemensen-cabaret was hij actief als regisseur van onder meer Lenette van Dongen. Nu zijn de rollen omgekeerd en is Van Dongen zijn coach.

Voor Kindercabaret kiest Tiddens een verhaallijn die raakvlakken heeft met het dagelijkse kinderlief en -leed, zingt er invoelende liedjes over en vindt prachtig slingerende zijpaden die hij gretig bewandelt.

Zo probeert hij de kinderen ervan te overtuigen dat de `M' van McDonalds is gebouwd uit twee slappe frietjes; precies wat de firma offreert. McDonalds is een typisch voorbeeld van níet cool, probeert Tiddens, en de enige reden dat kinderen er graag komen zijn de cadeautjes uit het Happy Meal. Maar de kinderen joelen hem de zaal uit.

Het leuke aan Kindercabaret is dat Tiddens niet over de hoofden van de kinderen heen aan het grappen slaat. Hij maakt grappen op maat. Hij filosofeert over Kim Lian, de populaire presentatrice met het knalrode haar die de Kids Top 20 presenteert. Over meidengroepen, over gedrag op het speelplein en over wat je moet doen als je vriendinnen je plechtig verklaren dat je ,,een beetje anders bent''. De zaal gonst van herkenning.

De dochter van Tiddens is zijn inspirator, zij wordt gespeeld door zijn linkerhand met twee stippen als oogjes. Uitvergroot op het achterscherm zien we zijn lieve onderonsjes met haar, net zoals daar de fantasieën van Tiddens te zien zijn, die hij tekent op een computer.

Tegen het einde groeit alle techniek de cabaretier boven het hoofd, en het zou de vaart van zijn show goed doen als hij een technicus te hulp riep. Bij de kinderen kan hij niet meer stuk; zij krijgen aan het einde een cadeautje.

Voorstelling: Kindercabaret van en door Pieter Tiddens. Vanaf zes jaar. Gezien: 15/10 Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 15/1.

Inl. (023) 5248332 of www.kindercabaret.nl.

    • Jowi Schmitz