Jongeren vast na geweld

De politie heeft veertien jongeren in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar aangehouden die verdacht worden van een reeks ernstige geweldsmisdrijven in Apeldoorn. Dat heeft de politie gisteren laten weten. Leden van de groep zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag op een leeftijdsgenoot.

De politie begon in september een onderzoek naar de groep nadat er meerdere meldingen van geweldsmisdrijven door jongeren waren binnengekomen. De jongeren, waarvan de meesten afkomstig zijn uit de Apeldoornse wijk De Maten, maakten zich in groepsverband schuldig aan openlijk geweld, mishandeling, en vernieling. Van de groep, die soms uit meer dan twintig jongeren bestond, ging volgens de politie destijds een ,,dermate intimiderende werking uit'' dat vermoedelijk ,,niet iedereen aangifte heeft durven doen''. De slachtoffers zijn eveneens afkomstig uit de wijk de Maten, maar ook uit andere wijken van Apeldoorn. Eind augustus werd een 15-jarige jongen op het Stationsplein in Apeldoorn door enkele van deze jongeren met een mes in zijn hals gestoken.

Ook zouden leden van de groep een 17-jarige jongen met een gummiknuppel hebben mishandeld. De jongen bemerkte, terwijl hij aan het fietsen was, dat hij door een groep van vijf jongeren werd gevolgd. Toen de Apeldoorner achterom keek werd hij daar door een van hen direct op aangesproken. De jongen fietste door, maar kreeg een harde klap met een knuppel op zijn rug. De vijf jongeren fietsten vervolgens door.

Een ander slachtoffer werd met stokken geslagen. Een 14-jarige jongen werd mishandeld en van zijn fiets beroofd.

Volgens de politie opereerde de groep in wisselende samenstelling en hadden de jongeren het vooral gemunt op leeftijdsgenoten. Een van de verdachten verklaarde tijdens het verhoor dat hij al tot geweld over ging als een ander, in zijn ogen, op een verkeerde manier naar hem keek. Drie van de jongeren werden meerdere dagen in hechtenis gehouden. De overigen werden een nacht vastgehouden of konden na verhoor weer naar huis.