Jonge stenengooiers veroordeeld tot cel

De kinderrechter in Maastricht heeft gisteren drie jongens veroordeeld voor poging tot doodslag. De jongens hadden meerdere keren voorwerpen vanaf een brug naar het verkeer gegooid. De rechtbank legde straffen op tot 240 dagen jeugddetentie.

De jongens gooiden in de afgelopen twee jaar zeker drie keer stenen, pilonnen en een autoband vanaf een viaduct tussen Sittard en Geleen. Ze legden bovendien een houten balk op de weg. In augustus vorig jaar bekogelden ze een reizigerstrein tussen Sittard en Maastricht met stenen. Bij deze incidenten raakte niemand gewond.

Het Openbaar Ministerie had tegen de jongens tot een jaar jeugddetentie geëist. De rechtbank veroordeelde het drietal gisteren ook tot schadevergoeding aan de Nederlandse Spoorwegen en aan de bestuurders van depersonenauto's die beschadigd raakten.

Na een reeks van incidenten, waarbij jongeren vanaf een viaduct stenen gooiden naar automobilisten, kondigde minister Peijs (Verkeer, CDA) aan extra maatregelen te nemen op driehonderd viaducten. Op viaducten zijn inmiddels `slimme camera's' aangebracht, die afwijkend verkeersgedrag kunnen signaleren.