Internet Voorkeur

Elsevier. Het opinieblad Elsevier bestaat deze week zestig jaar. De eerste bijbehorende website, toen nog heel hip else4 genaamd, begon in 2000, maar werd na een jaar al weer uitgekleed omdat de site weinig toevoegde aan het weekblad. In november vorig jaar begon de website opnieuw, nu met redactionele commentaren, nieuws, quizzen en polls. De site heeft een eigen redactie van zes journalisten. De website trekt 750.000 bezoekers per maand en is volgens hoofdredacteur Arendo Joustra al winstgevend.

Van de andere Nederlandse opiniebladen heeft concurrent Vrij Nederland nog steeds geen website met verhalen, maar daar wordt wel aan gewerkt. De website van HP/De Tijd heeft een beperkt aantal rubrieken uit het weekblad.

De Groene Amsterdammer heeft een relatief uitgebreide website, met onder meer een ruim archief. Zo zijn alle jaargangen van 1877, het jaar van oprichting, tot 1940 volledig op het web gezet, inclusief de bijdragen van buitenlandredacteur Loe de Jong. Het actuele archief vanaf 1994 is alleen toegankelijk voor betalende webabonnees.

www.elsevier.nl

www.groene.nl