Indische muziek

`Hallo Bandoeng' is een van de meest gevleugelde begrippen uit het radiotelefonische tijdperk. In de jaren twintig van de vorige eeuw gold telefoneren over de afstand Nederland-Indonesië als een wonder. Op de cd Hallo Bandoeng staat het prachtige lied van cabaretier Willy Derby, broer van Lou Bendy, waarin een zoon uit de oost zijn moeder in Nederland belt. Aan het eind van het gesprek gaat ze dood. Het is een sentimenteel, populair lied.

De cd telt de evergreens van de liedkunst uit Nederlands-Indië. Het meeslepende Leila van Kees Pruis is een van de hoogtepunten, alleen al vanwege de eerste zin, die vertekt van een `uitgeteerde koloniaal in een vuil, luguber dranklokaal'.

Wie naar deze muziek luistert, komt onbewtist in Indische sferen terecht met de Kilima Hawaiians over Sabrina, een kind uit de dessa, Wim Sonneveld, het proteslied Rassenhaat en het Duo Speenhoff over `de baboe die je nooit vergeet'. De krontjongmelodieën klinken feestelijk.

Hallo Bandoeng. Indië Klassieken. Inl.020-5513300; www.tin.nl

    • Kester Freriks