Imca Vastgoed verkocht aan Joop Koster

Het Amsterdamse vastgoedbedrijf IMCA Vastgoed, het oude bedrijf van zakenman Erik de Vlieger, is verkocht aan de Larense ondernemer Joop Koster en het zittende management van het IMCA.

De naam IMCA Vastgoed is gewijzigd in Maeyveld. Dat heeft de directie van Maeyveld gisteren bekend gemaakt.

Koster heeft via zijn vastgoedmaatschappij Flatbeheer een belang genomen in Maeyveld. De directie had in januari al 70 procent van de aandelen van De Vlieger gekocht. Wat de huidige aandelenverhouding is, wil directielid Koert Hans Smit niet zeggen. De directie van het vastgoedbedrijf was al een paar maanden op zoek naar een koper.

Het bedrijf ontwikkelt vooral onroerend goed in de Randstad en heeft op dit moment een beleggingsportefeuille van ongeveer 350 miljoen euro en een ontwikkelingsportefeuille voor de komende vijf jaar van rond de één miljard euro. Bekende projecten zijn het nieuwe stadion van FC Haarlem en het vernieuwen van Babylon, de kantoren- en winkelcomplex naast het centraal station van Den Haag.

Imca Vastgoed, onderdeel van een al in de jaren vijftig opgericht familiebedrijf, werd groot onder zakenman Erik de Vlieger, maar die trok zich in januari terug uit het management van zijn vastgoedbedrijf. Hij was naar eigen zeggen het plezier in het ondernemen kwijtgeraakt door problemen rond zijn luchtvaartbedrijven in de Exel-groep en de negatieve publiciteit.

De problemen begonnen toen directievoorzitter Harm Prins van de Exel-groep werd aangehouden op verdenking van afpersing en valsheid in geschrifte. Eind januari werd ook De Vlieger zelf aangehouden op verdenking van afpersing. Verschillende luchtvaartbedrijven van De Vlieger gingen daarop failliet. De zaak tegen De Vlieger is nog niet afgerond.

De Vlieger verkocht 70 procent van de aandelen van het vastgoedbedrijf aan het management. De opbrengst daarvan zou hij pas krijgen als het bedrijf verkocht was. Hoeveel de verkoop van het bedrijf uiteindelijk heeft opgeleverd wil Smit niet zeggen. Of Koster een meerderheidsbelang heeft genomen wil Smit ook niet zeggen. De Vlieger was niet bereikbaar voor commentaar.

Met een nieuwe naam wil het bedrijf ook aangeven dat het een nieuwe start wil maken, zegt Smit. ,,Na de overname dachten we dat de rust zou terugkeren en dat banken ons wel weer nieuwe financieringen wilden geven. Maar de banken bleven bang voor reputatieschade en huiverig dat De Vlieger nog indirect in het bedrijf zat. Nu gaan we weer ontwikkelen.''

Joop Koster is eigenaar van Flatbeheer Onroerend Goed. Dat bedrijf opereert al jaren op de vastgoedmarkt. Het is in Nederland en de Verenigde Staten actief in de ontwikkeling van en het beleggen in woningen en bedrijfsonroerend goed. In 2001 werd Flatbeheer mede-eigenaar van een groot vakantie resort in Zuid-West Florida. Koster schuwt de publiciteit.