Herrie om Dalai Lama

Onder Amerikaanse hersenwetenschappers is beroering ontstaan rond de komst van de Dalai Lama naar hun jaarcongres. De boeddhistische geestelijk leider is uitgenodigd als spreker op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience, komende maand in Washington. Hij zou praten over de vraag of meditatie de hersenen van boeddhistische monniken traint in het genereren van compassie en positieve gedachten. De Dalai Lama is warm voorstander van zulk onderzoek en heeft samengewerkt met een groepje wetenschappers dat actief is op dit terrein.

De aankondiging schoot 544 hersenonderzoekers in het verkeerde keelgat. In een petitie roepen ze de hersenvereniging op de lezing van de Dalai Lama van het programma af te voeren. Het onderzoek zou bol staan van de loze beweringen, methodisch boterzacht zijn en objectiviteit missen. Door in zee te gaan met de Dalai Lama en het door hem gesteunde onderzoek naar spirituele zaken, aldus het protest, zou de vereniging de status van de hersenwetenschap te grabbel gooien. `Alvorens onderzoek met veel tamtam naar buiten te brengen dienen we er als vereniging op toe te zien dat de resultaten reproduceerbaar zijn', aldus neurobiologe Nancy Hayes in The New York Times. `Anders kunnen we ons net zo goed aansluiten bij de `Flat Earth Society'.'

Voorstanders van het wetenschappelijk optreden van de Dalai Lama stellen dat het om een politiek protest gaat. Veel van de ondertekenaars zouden Chinezen zijn, of van Chinese afkomst. Sinds de Chinezen in 1959 Tibet bezetten, leeft de Dalai Lama in ballingschap. Ook zou het ridicuul zijn als hersenonderzoeker onderwerpen te mijden, louter en alleen omdat ze te moeilijk zijn. `Bij een nieuw veld kun je eenvoudig niet verwachten dat de wetenschap direct staat als een huis', aldus Yale-neurobioloog Robert Wyman. `In de beginfase rotzooi je wat aan.'

    • Dirk van Delft