Hans Vonk

De plaatsing van het Nederlands elftal voor het WK in Duitsland valt leuk samen met de release van de laatste cd-opnamen van de vorig jaar overleden dirigent Hans Vonk. De cd The Final Sessions opent met de Akademische Festouverture van Brahms, waaraan Jan de Cler decennia geleden de muziek ontleende voor Hup, Holland hup met de slotzin `Want de leeuw op voetbalschoenen kan de hele wereld aan'.

Minder dan drie kwartier Brahms staat op deze cd, alles erg geliefd en mooi gespeeld door het Radio Symfonie Orkest, inmiddels opgeheven. Tussen de Festouverture en de Haydnvariaties zingen Yvonne Naef en de heren van het Groot Omroepkoor de Altrapsodie op een tekst van Goethe. Het is befaamd repertoire van Kathleen Ferrier en Aafje Heynis: eerst zwaarmoedig en eenzaam, dan geruststellend dicht bij de Vader der Liefde.

The Final Sessions

Pentatone Classics

5186 045

****

    • Kasper Jansen