Google nadert 100 miljard

Zoekmachine Google naderde gisteren de symbolische marktwaarde van honderd miljard dollar. Aan het einde van een voor Google ongekende handelsdag sloot het aandeel aan de beurs van New York 12 procent hoger op 339,90 dollar. De marktwaarde van Google bedraagt nu 99,6 miljard dollar (83,3 miljard euro). Daarmee is het bedrijf sinds de beursintroductie, veertien maanden geleden, per dag gemiddeld 180 miljoen dollar meer waard geworden.

De vraag naar de aandelen werd gisteren vooraf gegaan door positieve kwartaalcijfers op donderdag. De nettowinst kwam uit op 381 miljoen dollar, tegen 52 miljoen dollar vorig jaar.

Dat was positiever dan analisten, en de bestuurders van Google, verwachtten. Nog voordat de beurs in New York gisterochtend opende gaven analisten positieve waarderingen af.

Analisten verwachten dat het bedrijf de komende maanden nog meer waard wordt. Lehman Brothers houdt zelfs een waardestijging tot 450 dollar per aandeel voor mogelijk. Daarmee zou het bedrijf op de beurs twee keer zoveel waard zijn als concurrent Yahoo en tot de twintig grootste bedrijven gaan behoren. Per werknemer is het bedrijf 20 miljoen dollar waard. Bij Microsoft is dat gemiddeld 4,4 miljoen dollar. De twee oprichters hebben beide een belang van, nu, 12 miljard.