Die magistrale zon

Deze complexe groep zonnevlekken is oktober 2003 gefotografeerd door de Dutch Open Telescope op het Canarisch eiland La Palma. Tot 12 maart is de opname te zien op de tentoonstelling `De Zon: een eeuwig mysterie' in het Leidse Museum Boerhaave. Zonnevlekken zijn donkere structuren op de zon die hun ontstaan vinden in enorme magneetvelden die dwars door het oppervlak steken. Volgens zonnefysicus Frans Snik, verbonden aan het Sterrekundig Instituut van de Universiteit Utrecht (eigenaar van de Dutch Open Telescope) veroorzaakten de vlekken hiernaast enkele dagen later de grootste zonnevlam die ooit is gemeten. De zonnemagneetvelden, drieduizend keer sterker dan het aardmagnetisch veld, ontstaan door roterende ladingen in de zon. Een raadsel is nog hoe dat precies in zijn werk gaat. Ook de elfjarige cyclus in de intensiteit van zonnevlekken is nog grotendeels onbegrepen.