Bontbollen

Lukas Keijser en Jorgen Krielen (foto's) zien steeds meer binnenste-buiten gekeerde laarsjes op straat – soms met franje en bollen

Toen Hollywoodsterren Uggs begonnen te dragen, werden deze lompe, met schapenbont beklede laarzen al snel tot in Nederland een trend. Ze werden zelfs zo populair dat er neppers op de markt kwamen – hét teken dat een mode-item mainstream is.

De celebrities, zoals Kate Moss en Paris Hilton, droegen ze toen al lang niet meer. Hen zag je voortaan in bontlaarzen die nog wel platte zolen hebben, maar tegelijkertijd een kruising zijn tussen de verfijndere Peruaanse en Eskimolaarzen. Ze hebben geen bont aan de binnen-, maar aan de buitenkant. Soms zijn ze versierd met kleurige stiksels, soms met bollen van bont aan touwtjes die tijdens het lopen tegen de enkels wippen.

Maar de beroemdheden zullen inmiddels wel wat nieuws aan hun voeten hebben. Want de etnische bontlaarzen hebben hier ook de Uggs verdreven, blijkt op straat waar we ze sinds kort veel tegenkomen. Sabrina (30) heeft ze sinds drie maanden, Denise (15) sinds vorige week. De laarzen van Denise, die ze kocht omdat ze ze zo mooi vond, zijn bekleed met zwart-wit nepbont. Die van Sabrina, die vertelt dat je zo makkelijk overal mee kan combineren, met konijnenbont. Ze zegt: ,,Niet dat ik er trots op ben, maar je eet ze net zo goed. Voor de rest ben ik tegen bont.''

Bont, zowel nep als echt, zie je meer op straat. Het is bijvoorbeeld ook verwerkt in de hoge Converse-gympen van Nadine (22) die in een kledingwinkel werkt. Aan de jas van Denise zit een bontkraag, Lotte (21) heeft een bodywarmer van een nephuidje aan. Zij draagt er suède laarzen onder met, ook heel etnisch, franjes. Daar is ze ook niet meer de enige mee. Maar ze kocht ze wel al een jaar geleden. ,,I love indianenschoentjes,'' legt ze uit.

De collega van Nadine vertelt dat de gipsylook het nu helemaal is en dat we daarom zoveel bont, suède, franjes en onhollandse laarzen zien. Lotte denkt dat we back to nature gaan zoals ze dat noemt als reactie op een tijd terug ,,toen alles netjes moest''. ,,Mensen willen creativiteit nu, relaxte leuke dingen.'' Ze vindt dat de Uggs het begin zijn geweest van die trend.

    • Lukas Keijser
    • Jorgen Krielen