Baskische bonenschotel

Er zijn landen in Europa waar je als vegetariër nog steeds van een koude kermis thuiskomt, zo weet ik van mijn zonen. `Vegetarisch?', wordt er met ongeloof en schrik gevraagd. ,,Toch zeker wel vis?'' Bij een ontkennend antwoord weten veel koks zich geen raad, zelfs niet in het culinair hoogstaande Frankrijk. Menig etentje daar draait op een teleurstellende omelet uit. Als ze een eigen kookgelegenheid hebben, nemen mijn zoons nu zelf ter plaatse het heft in handen. Hier is hun versie van een Baskisch gerecht van witte bonen. De Basken eten er chorizo of geroosterd lam bij, terwijl het net zo goed tamme kastanjes kunnen zijn, die in deze tijd van het jaar in ontelbare hoeveelheden op de Pyreneese hellingen liggen. U kunt verse witte bonen een nacht lang laten weken en dan ten minste een uur koken. Maar ook de Basken hebben al lang het gemak ontdekt van gekookte bonen uit een pot. Die potten horen tot het vaste assortiment van elke delicatessenzaak in de streek.

Kruis de kastanjes aan de bovenkant met een mes licht in en leg ze een half uur in de oven bij 200 graden Celsius. Pel en snipper intussen de ui. Schil en was de aardappelen en de peen en snijd ze in blokjes. Snijd ook de halve paprika's (zonder zaad) in blokjes. Pel en snipper de knoflook. Dan begint het stoven. Bij elke stap moet er af en toe geroerd worden. Verhit de olie in een niet al te grote pan en fruit daarin op laag vuur de snippers ui 5 minuten lang. Bak dan de stukjes aardappel en peen een paar minuten mee. Doe vervolgens ook de stukjes paprika en knoflook in de pan. Spoel na een paar minuten de witte bonen in een vergiet af. Ook zij gaan in de pan, samen met het bouillonblokje en een kop water. Laat dit alles op laag vuur 20 minuten pruttelen onder een deksel. Tijd genoeg om de kastanjes te pellen. Doe die op het eind ook bij de stoofpot, haal het deksel weg en laat het vocht indien nodig nog even inkoken. U kunt er brood bij eten.

    • Annelène van Eijndhoven