Alicia Keys

Unplugged stond doorgaans voor een nuffig en saai soort authenticiteitsvertoon, wegens het misverstand dat liedjes pas echt goed zijn als ze door een vermoeid ogende muzikant op een stoel met een rudimentaire akoestische gitaarpartij worden uitgevoerd. Alicia Keys pakt het gelukkig heel anders aan, getuige haar bijdrage aan deze gereanimeerde MTV-reeks. Ze treedt gewoon aan met haar volledige band, inclusief blazers en strijkers, en maakte er een ouderwets sfeervol live-album van waaraan amper af te horen valt dat de stopcontacten mogelijk wat minder zijn aangesproken. Gasten als Mos Def, Common en Damian Marley komen langs om de feestvreugde te verhogen, al weet Maroon 5-zanger Adam Levine het Stones-nummer Wild Horses aardig te verknallen. Leuker zijn de covers van Prince, Isley Brothers, Ini Kamoze en Gloria Jones, waarmee de jonge Alicia wil onderstrepen hoezeer ze geworteld is in de zwarte muziektraditie. Dat ze uiteindelijk zelf aan het rappen slaat, is daarmee uiteraard volstrekt niet in tegenspraak.

Unplugged (J Music, distr. Sony BMG)

***

    • Jacob Haagsma