www.nrc.nl

Vragen over film. In zijn rubriek op www.nrc.nl die elke donderdag verschijnt, beantwoordt Hans Beerekamp, tv-recensent en ex-filmredacteur, vragen over film en televisie. Deze week gaan de vragen over een Amerikaanse film waarin twee mannen veel wijn drinken, of Bad Timing van Nicolas Roeg nog ergens te krijgen is met Nederlandse ondertitels en over Birdy, waarvan vragensteller R. Tellez alles wil weten.

,,De roman Birdy beschrijft de vriendschap tussen twee jongens die beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog zijn teruggekomen, met wat we nu misschien een posttraumatische stressstoornis zouden noemen. De een denkt dat hij een vogel is en de ander is ernstig gewond.''

Regisseur Alan Parker voelde zich vooral aangesproken door de actualisering van het verhaal. In de film, uit 1984, komen de twee jonge veteranen terug uit de in 1975 afgelopen Vietnamoorlog. Voor de hoofdrollen koos Parker twee nog relatief onbekende acteurs, die later grote sterren zouden worden: Matthew Modine en Nicolas Cage.''

Kindersmokkel. In haar weblog over digitale zaken maakt Marie-José Klaver melding van een internetveiling waar Chinese baby's te koop aangeboden worden. ,,Op de Chinese veilingsite EachNet, eigendom van de Amerikaanse internetveiling eBay, hebben kindersmokkelaars baby's te koop aangeboden. De advertentie is inmiddels verwijderd. De Chinese politie doet onderzoek naar de zaak. Volgens de advertentie kostte een Chinees jongetje 3.500 dollar en een meisje 1.600 dollar. In China staan zoons in hoger aanzien dan dochters.''