Wraak van Poolse homo's

Een onbekende groepering van homoactivisten zit naar eigen zeggen achter een valse bommelding die gisteren het verkeer in Warschau heeft lamgelegd. De actie was gericht tegen de homofobe burgemeester Lech Kaczynski, één van de twee kandidaten die zondag meedoen aan de tweede ronde van Poolse presidentsverkiezingen.

De burgemeester van de moreelconservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft homoparades in de hoofdstad stelselmatig verboden. ,,Jij hebt ons leven lamgelegd en wij nu het jouwe'', aldus een lange e-mail van `GayPower' die gisteren bij Poolse media binnenkwam. De groep waarschuwt dat Polen met Kaczynski aan het roer een gevaarlijke weg inslaat. In opiniepeilingen staat Kaczynski achter de liberale kandidaat Donald Tusk, maar hij heeft zijn positie de afgelopen weken wel sterk verbeterd.

Kaczynski trok de authenticiteit van de claim gisteren in twijfel. ,,Ik weet dat homogroepen erg goed georganiseerd zijn maar niet voor zo'n operatie, die behoorlijk grof is.'' Op verschillende locaties werden dertien nepbommen gevonden, die er aan de buitenkant volgens experts ,,professioneel'' uitzagen. In de pakketjes, die identiek en genummerd waren, zat salpeter, dat vaak ook in explosieven zit. Politiehonden sloegen hierdoor aanvankelijk aan. Kaczynski heeft 100.000 zloty (25.000 euro) uitgeloofd voor tips over de daders.

Officiële homogroeperingen hebben zich gedistantieerd van de bommenleggers. Maar Robert Biedron, van de Campagne tegen Homofobie, sloot gisteren niet uit dat de actie ,,een provocatie was van groepen dichtbij Kaczynski, die bekend is om zijn gebruik van antihomoseksuele retoriek als politiek wapen''. PiS won vier weken geleden al de parlementsverkiezingen. Kazimierz Marcinkiewicz, de beoogde premier, noemde homoseksualiteit in een recent interview ,,niet natuurlijk''. Hij zei: ,,De staat is verplicht de familie te beschermen als iemand probeert om anderen te besmetten met homoseksualiteit.''

Polen houdt serieus rekening met de mogelijkheid van echte aanslagen. Het land is een van de belangrijkste coalitiegenoten van de Verenigde Staten in Irak. In het afgelopen jaar zijn herhaaldelijk bommeldingen binnengekomen, maar die bleken bij nader onderzoek afkomstig van `lolbroeken'.