Vredestein weer naar beurs

Bandenfabrikant Vredestein krijgt weer een beursnotering. Het Russische Amtel-Vredestein, dat vorig jaar ontstond nadat Amtel zijn Nederlandse branchegenoot overnam, wil een notering in Londen aanvragen. Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om de productie uit te breiden.

Vredestein werd in 2004 voor 195 miljoen euro verkocht aan de Russen. Twee jaar geleden werd de in Enschede gevestigde bandenfabriek van de Amsterdamse beurs gehaald door een groep aandeelhouders, omdat er nauwelijks handel was in het aandeel.

Aan de Londense beurs zullen zowel belangen van de bestaande aandeelhouders (waaronder Templeton en Temasek, de investeringsmaatschappij van de Singaporese overheid) worden aangeboden als nieuw uit te geven aandelen. De bedoeling is dat die vooral naar institutionele beleggers gaan. Het zou gaan om een aandelenemissie van tussen de 250 en 300 miljoen dollar (249 miljoen euro). Het bedrijf, dat statutair in Nederland is gevestigd maar kantoor houdt in Moskou, heeft niet gezegd wanneer de beursnotering een feit moet zijn.

Amtel-Vredestein produceerde vorig jaar in Rusland en Nederland bij elkaar 14 miljoen banden, onder meer voor auto`s, landbouwvoertuigen en fietsen. Het bedrijf is de op twee na grootste bandenproducent in Rusland. De productie moet volgend jaar stijgen tot ruim 20 miljoen banden. Amtel-Vredestijn haalde eerder dit jaar al 70 miljoen dollar op met een onderhandse aandelenplaatsing.