VN: meer NAVO-steun Pakistan

VN-coördinator voor humanitaire hulp Jan Egeland heeft de NAVO opgeroepen om slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië via de lucht te evacueren. De NAVO zei eerder onvoldoende helikopters te hebben.

Er zijn nu zestig helikopters in gebruik in het rampgebied in Noord-Pakistan, en de Verenigde Staten hebben er nog eens twintig gestuurd, die volgende week zullen aankomen. Er is een groot gebrek aan met name helikopters en tenten. Nog honderdduizenden mensen hebben helemaal geen hulp ontvangen sinds de aardbeving op 8 oktober.

Behalve het leveren van hulpgoederen willen de VN de inwoners van de afgelegen bergregio's, in de naderende winter door sneeuw ontoegankelijk, evacueren naar beter bereikbaar gebied.

Egeland, die zijn oproep vandaag in Brussel zou herhalen bij een vergadering waarin de NAVO beslist over meer hulp aan het rampgebied, riep de Berlijnse luchtbrug in herinnering, toen westerse strijdkrachten in 1948 en 1949 voedsel overvlogen naar het door de Sovjet-Unie afgesloten West-Berlijn. ,,Als zij eind jaren veertig in korte tijd een reddingslijn voor miljoenen mensen konden opzetten, zouden we daar ook in staat toe moeten zijn in 2005'', aldus Egeland. Hij deed niet alleen een beroep op het materieel, ook op de expertise van de NAVO: ,,Wij zijn humanitaire-hulpverleners, we weten niet hoe we honderdduizenden mensen uit de Himalaya moeten evacueren. Maar het meest efficiënte militaire verbond ter wereld zou dat wel moeten weten.'' Een voorstel waar de NAVO vandaag over vergaderde, is het sturen van honderden ingenieurs en medische hulpverleners. De ingenieurs moeten vooral werken aan de begaanbaarheid van de wegen.

Volgens de hoogste NAVO-commandant in Europa, James Jones, beschikt de NAVO over onvoldoende van de benodigde lichte helikopters, die op grote hoogte kunnen vliegen. Hij zei dat het veel moeite heeft gekost om de 26 lidstaten over te halen helikopters af te staan. Hij benadrukte dat dat niet alleen voor Pakistan gold, maar ook voor de vredesoperatie in Afghanistan. Tot nu toe zijn twee Duitse NAVO-helikopters naar Pakistan gevlogen.

Vorige week heeft de NAVO een luchtbrug opgezet om hulpgoederen vanuit pakhuizen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Duitsland en Turkije naar Pakistan te brengen.