Vast personeel werkt Polen weg

Tien Poolse uitzendkrachten moeten weg bij Struik na een spontane staking van de vaste werknemers. De Polen waren door het Nederlandse uitzendbureau Covebo ingezet bij een Belgische vestiging van deze Nederlandse voedingsmiddelenproducent om dozen in te pakken.

De werknemers staakten gisteren na de bekendmaking dat vier vaste krachten van de Struik-vestiging in Schoten ontslagen worden en het gerucht dat er nog meer Polen in de fabriek zouden komen werken. De Polen verdienen minder dan het Belgische minimumloon, wat in strijd zou zijn met de wet. De Belgische minister van Arbeid, P. Vanvelthoven, heeft laten weten de zaak te zullen onderzoeken.

Struik heeft na de staking gisteren de Polen de deur gewezen en het contract met uitzender Covebo verbroken. ,,Maar we werken wel nog gewoon voor andere Struik-vestigingen'', zegt directeur G. Bouw van Covebo.

Volgens Bouw lopen de ,,emotionele en technische kant'' van de zaak door elkaar. ,,De Belgische werknemers ervaren de Polen als bedreigend. Logisch, want het gaat ten koste van hun werk. Daar heb ik alle begrip voor.'' Maar Covebo heeft juridisch niets fout gedaan, zegt Bouw.

De uitzender werkt vooral met Polen die een Duits paspoort hebben, omdat zij, in tegenstelling tot Poolse Polen, zonder beperkingen overal in Europa mogen werken. Struik, waar Covebo in Nederland al jaren voor werkt, verzocht het uitzendbureau ook bij de Belgische fabriek Polen in te zetten. Omdat Covebo voor België niet de vereiste uitzendvergunning had, koos het bedrijf voor een constructie van `aannneming van werk'.

Covebo treedt dan op als onderaannemer die vooraf gedefinieerde klussen uitvoert voor eigen rekening en risico en onder eigen toezicht. ,,We hadden sinds een week of vier onze eigen plek in de fabriek, waar we met eigen voormannen en tien Polen het werk uitvoerden, zoals inpakken, schoonmaken en assemblage'', zegt Bouw.

,,Het is een storm in een glas water'', meent bestuurder Martin Lor van Struik. De keuze voor de Polen en de constructie van onderaanneming is ingegeven door economische motieven, zegt hij. ,,We moeten de kosten scherp in de gaten houden. Als deze mogelijkheid er is, en onze concurrenten gebruiken die ook, dan kunnen we niet anders.'' Het is volgens hem ook van alle tijden. ,,Vroeger werkten we met Turken en Marokkanen, nu met Polen.''

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Vast personeel werkt Polen weg (21 oktober, pagina 1) staat dat Poolse uitzendkrachten in België onder het Belgische minimumloon betaald krijgen. Dat is niet juist. Zij krijgen uitbetaald volgens de voor hen geldende CAO, en krijgen een deel van het loon in natura uitbetaald in de vorm van huisvesting en transport.