Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de Nederlandse ziekenhuizen die sterftecijfers angstvallig anoniem en geheim houden. En een portret van Jan Hoogland, oud-topambtenaar van verkeer en waterstaat die het Amerikaanse Congres informeerde over dijkverzwaringen na de orkanen Katrina en Rita. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Discussie met de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, Kamerlid van GroenLinks Marijke Vos en burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. Centraal staan de arrestatie en het videotestament van Samir A ., de arrestaties van Hells Angels en de oprispingen van minister Pechtold. Ook een gesprek over de omarming van GroenLinks van het liberalisme. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

When expeditions go wrong: Rampaging river. Amerikaanse kajakkers trotseren stroomversnellingen, rotsen en watervallen op de maagdelijke Yarlung Tsangpo in Tibet, op 3.000 meter hoogte de Mount Everest van de rivieren. National Geographic, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Presentatrice Mariska Hulscher vertelt over de grote toename van het aantal gevallen van borstkanker bij vrouwen en Peter-Jan Rens en oud-topsportster Bettine Vriesekoop over hun hulp aan arme kinderen in de Derde Wereld. Ned.3, 19.00-19.50u.

Pulse. Gasten met onder anderen de eerste winnares van `American Idol' de zangeres Kelly Clarkson en presentator Jaap Jongbloed over het programma Vermist. Verder het bezoek van drie hoofdrolspelers uit de musical Jesus Christ Superstar aan Israël. Zij worden ondervraagd over hun kennis van het bijbelverhaal. RTL4, 21.30-22.30u.

Helpdesk live. Gesprek met twee gasten over doodgaan, doorgaan, afscheid nemen en toch van het leven genieten. Ned.1, 0.00-0.50u.

AMUSEMENT

Man bijt hond. 1.000ste uitzending van deze amuserende serie wordt live uitgezonden vanuit een circustent in Zeist, met o.a. een quiz tussen drie fans. Tijdens de uitzending verder compilaties van de mooiste, leukste en ontroerendste momenten. En ergens in Nederland wordt een standbeeld onthuld voor het programma. Ned.1, 19.00-20.00u.

Oberon. Tweede aflevering van een 13-delige psychologische amusementsserie waarin acht Nederlanders en acht Vlamingen een tijdreis naar de Middeleeuwen aangaan voor de titel koning of koningin van Oberon. Vanavond beseffen de bewoners van het armenhuis hoe hard de Middeleeuwen kunnen zijn. Hard werken, gebrek aan comfort en weinig hygiëne. Acteur Huub Stapel staat als raadsheer Zebardyn de kandidaten met raad en daad bij. Ned.2, 20.30-21.25u. & België 1, 21.15-22.05u.

Acda en De Munnik: Trilogie, geknipt voor tv. Slot van een drieluik waarin het duo Acda en De Munnik met sketches en liedjes terugkijken op een eerdere theaterprogramma's. Ned.3, 20.50-21.35u.

Friday night with Jonathan Ross. Onder anderen gesprekken met Robbie Williams, die ook optreedt, actrice Kirsten Dunst en komiek/acteur Alan Davies. BBC1, 23.35-0.35u.

DRAMA

Napoléon. Slot van een achtdelige dramaserie over een van de grootste militaire strategen en staatslieden aller tijden. Met o.a. Christian Clavier Napoléon, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich en Anouk Aimée. In dit deel zijn Napoleons vijanden vastbesloten hem te verslaan en de grote confrontatie komt in Waterloo. België 2 (Canvas), 21.00-21.50u.

Catherine the Great. Eerste aflevering van een tweedelige serie over het leven van de Russische tsarina Katharina de Grote op basis van haar memoires en persoonlijke brieven. Op haar vijftiende trouwt Katharina met de Russische troonopvolger, die later vermoord zal worden. Katharina grijpt de macht tijdens een coup. In haar regeerperiode, die 34 jaar duurt, moderniseert zij Rusland. Ook is haar leger betrokken bij bloedige oorlogen om haar imperium te vergroten. BBC2, 22.00-22.50u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van Heracles Almelo tegen NEC. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u.

JEUGD

Het klokhuis. In deze speciale uitzending over de Wetenweek worden uit NEMO in Amsterdam vragen van kinderen beantwoord. Vanavond aandacht voor vragen over vacuüm en de werking van een versterker. Ned.3, 18.25-18.45u.

DIGITALE KANALEN

Friesland. AVRO's speciale museum-tvkanaal stelt deze week Friesland centraal, naar aanleiding van de tentoonstelling Achterland-voorland in het Fries musuem in Leeuwarden. Drie uur hoogtepunten uit AVRO-programma's over Friese kunst zijn te bekijken op www.avromuseumtv.nl.