Televisie Film van de dag

Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). ,,Born to be Wild'', zingt Steppenwolf op de soundtrack van Easy Rider, de film die het Hollywood studiosysteem eind jaren zestig een flinke oppepper gaf. Dat niet iedereen graag naar Barbra Streisand in Funny Girl keek, was de studiobazen ontgaan. Ná het gigantische succes van de door Dennis Hopper geregisseerde film was er aan doelgroepen geen ontkomen meer. Van elke film wordt sindsdien vooraf koortsachtig de `demographics' bepaald.

Voor wie is de film eigenlijk? De makers van Easy Rider dachten daar gelukkig nog niet aan. Die hadden iets te zeggen. Over vrijheid en hoe bedreigend non-conformisme is voor (rechtse) Amerikanen. Dat wordt in de film uitgelegd bij het kampvuur door een jonge Jack Nicholson, een alcoholische advocaat die bevriend raakt met de twee bikers Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) die door Amerika trekken. Zijn speech is schitterend, luister maar.

België 2 (Canvas), 23.10-0.45u.