Televerkoop vanuit de gevangenis

Tweede Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) vindt het nu al een onzalig plan. Justitie onderhandelt met een particulier call-center over of en onder welke voorwaarden gedetineerden kunnen worden ingezet als enquêteur of telefonische verkoper. De gevangenen in Nieuwersluis en Zwolle zouden als eerste aan de beurt zijn.

Een woordvoerder van Justitie bevestigt de plannen voor telemarketing vanuit de gevangenis. ,,Arbeid is een vast onderdeel van het programma in de gevangenis. Wij zijn steeds bezig met bedenken wat we ze kunnen bieden.'' Of het werk bij het callcenter gedaan zal worden, of dat de telefoons in de inrichting worden geplaatst is nog niet bekend. De werkgeversvereniging van callcenters (WGCC) heeft justitie vast laten weten dat ze het óók een onzalig plan vinden, omdat het imago van callcenters aantast.

Gevangenen doen meestal eenvoudig werk, waarvoor weinig vakkennis nodig is. Het basisuurloon is 64 eurocent, en daar kunnen toeslagen bovenop komen voor werkniveau, prestatie of werken op onregelmatige uren. Wilders vindt het ,,ongelukkig en ongepast'' om ,,inbrekers, moordenaars en kinderverkrachters'' inboedel- en huisverzekeringen te laten verkopen. Als het aan hem ligt, blijven gedetineerden wasknijpers en paperclips maken.