Roemenië slaagt voor EU-examen

De komst van vogelgriep naar Roemenië betekent voor het kandidaat-lid een toelatingsexamen voor de EU. De vogelgriep is onder controle, de kippen draaien verder aan het spit.

De Roemeense overheid is ,,vooralsnog succesvol'' in het bestrijden van een uitbreiding van de vogelgriep. Tot die conclusie komen waarnemers van de Europese Unie in de hoofdstad Boekarest.

Ook een team van veterinaire experts uit Nederland, dat dinsdag en woensdag in de door vogelgriep getroffen regio in Roemenië onderzoek deed, is positief. ,,De Roemeense autoriteiten hebben de situatie onder controle,'' zegt de Nederlandse landbouwattaché Meeuwes Brouwer. De Nederlandse experts zijn zeer ervaren, zegt Brouwer. ,,Hun bevinding is dat de Roemenen de zaak goed aanpakken. Er is slechts enige kritiek op het feit dat er een tekort is aan beschermende kleding voor de mensen die werkzaam in de operaties.'' Tegelijk met de Nederlandse missie bezocht een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Roemenië. Ook zij waren positief.

In het Oost-Roemeense deltagebied waar de Donau uitmondt in de Zwarte Zee werd deze week een tweede uitbraak van vogelgriep geconstateerd. Op zijn dagelijkse persconferentie maakte de Roemeense minister van Landbouw, Gheorghe Flutur, dit bekend. De Roemeense media volgen de zaak nauwgezet en de televisiestations zenden door de overheid geïnitieerde campagnespotjes uit over de mogelijke gevaren van vogelgriep. Desondanks is er onder Roemeense burgers weinig te merken van paniek. ,,De Donaudelta is ruim achthonderd kilometer hier vandaan'', zegt studente Claudia uit de West-Roemeense stad Cluj. ,,En dan nog: de vogelgriepgevallen spelen zich af in een paar dorpen die allang zijn geïsoleerd. Wat ons meer zorgen baart is wat dit voor schade toebrengt aan de toch al zwakke Roemeneense economie.''

Op de weg van Cluj naar Boekarest is geen enkel spoor van overheidscampagnes met een waarschuwende boodschap. Op een reclame-billboard prijkt de afbeelding van een kip met de begeleidende tekst: `Dertig jaar traditie in uitstékende gastronomie'. In restaurants in Boekarest worden er grappen gemaakt over `de vogelgriep-hype'. ,,Zullen we vooraf kalkoen nemen? Daarna gevogelte? En kip toe?''

De zorg over hoe Roemenië de vogelgriepuitbraak aanpakt is groot in de Europese Unie, dat met het Balkanland in onderhandeling is over EU-toetreding in januari 2007. Corruptie, trage besluitvorming en juridische problemen vormen struikelblokken voor Roemenië op weg naar toetreding.

,,Maar ook de onderhandelingen over het hoofdstuk Landbouw kunnen de toetreding in gevaar brengen'', zegt Onno Simons, plaatsvervangend hoofd van de EU-delegatie in Boekarest. Dinsdag presenteert de Europese Commissie het laatste overgangsrapport over de stand van zaken in Roemenië. Simons: ,,Varkenspest is in Roemenië een probleem. Die is nog steeds niet uitgeroeid. Er moeten aan de grens controleposten voor dierenziektes worden gebouwd. De plannen zijn er, maar er staat nog niets overeind.''

Landbouw is van enorm belang in het grotendeels agrarische Roemenië, zegt Simons. ,,Het wekt dan ook geen verbazing dat Roemenië zich nu zo uitslooft in de strijd tegen de vogelgriep. Ze zien het als de ultieme proef op de som: scoren ze nú goed, dan laten ze de EU zien wat ze kunnen.''

In het getroffen gebied in de Donaudelta klagen toeristische organisaties al over de inkomstenderving, nu het gebied grotendeels is afgesloten van de buitenwereld. Hotels staan al ruim een week leeg. Eigenaren schatten hun gezamenlijke verlies op tien miljoen euro.

Minister Flutur kondigde gisteren aan dat volgende week nieuwe tests worden gedaan in het gebied: jonge kippen worden er naar toe gebracht om te kijken hoe snel het virus wordt overgedragen.

In restaurants en in supermarkten in Boekarest draaien de kippen ondertussen verder aan het spit. Constantina Toader, hoofd van een kinderdagverblijf in de hoofdstad, maakt zich geen zorgen. Ze zet de kinderen bij de lunch gewoon kip voor. ,,Alle producten in de winkels zijn uitgebreid getest.''

    • Tijn Sadée