Pasta light

Wie om zijn lijn moet denken en toch zo nu en dan een lekker bord pasta wil eten, kan dit Zuid-Italiaanse pastagerecht met groente en ricotta maken. Goede ricotta is bereid van de wei van schapenkaas en heeft een vetgehalte van slechts 10 procent. De structuur van goede ricotta behoort luchtig en kruimelig te zijn. Minder goed gemaakte ricotta is niet kruimelig maar glad, droog en compact en moet derhalve in kleine stukjes worden verdeeld die qua grootte gelijk opgaan met de orechiette. Deze pasta – een specialiteit van de stad Bari – bestaat uit kleine, dikke schijfjes met een deukje in het midden; ze zijn zeer geschikt voor dit gerecht, omdat het deukje zich lekker zal vullen met de ricotta. Orechiette zijn verkrijgbaar bij Italiaanse of goede delicatessenwinkels. Bereiding: Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd intussen de courgettes in plakjes van 1/2 cm dik. Stapel 5 plakjes op elkaar, snijd het torentje vervolgens in 4 reepjes, draai het torentje een kwart slag en snijd het wederom in reepjes, zodat een grove brunoise (hele kleine dobbelsteentjes) van courgette wordt verkregen. Kook de orechiette bijtgaar in kokend en gezouten water. Verhit in die tijd de olie in een ruime hapjespan en laat daarin de knoflook smoren op een vrij laag vuur zodat de olie wordt `geparfumeerd' met zijn aroma. Voeg de brunoise van courgette toe, draai het vuur halfhoog en bak de courgettes al roerend tot ze heel licht beginnen te kleuren en bijtgaar zijn. Draai zonodig (als de pasta nog niet klaar is) het vuur uit onder de hapjespan en verwijder indien gewenst de knoflooktenen. Giet de pasta af en schud aanhangend kookvocht snel weg (bewaar iets van het kookvocht). Schep de nog vochtige pasta en de peterselie door de courgettes en voeg 5-6 eetlepels van het achtergehouden hete kookvocht toe om het gerecht soepel te houden. Draai het vuur uit, voeg de ricotta toe en schep alles luchtigjes om. Breng het gerecht definitief op smaak met zout en maal er royaal peper over. Serveer direct in voorverwarmde diepe borden.

Morgen: Baskische bonenschotel

    • Florine Boucher