Pas verschenen: Non fictie

W.H. Weenink: Bankier van de wereld. Bouwer van Europa. Johan Willem Beyen 1897-1976. Prometheus, 575 blz. €39,95

Biografie van bankier en minister van Buitenlandse Zaken Johan Willem Beyen. `Als centrale probleemstelling is de vraag gekozen waarom juist de pragmaticus en afstandelijke intellectueel Beyen in de jaren vijftig zo gegrepen was door de Europese eenwording dat hij zich daar als minister met passie bijna volledig op richtte', aldus NRC-redacteur Weenink in zijn inleiding.

Ann Meskens: De passie van Ann Meskens: Tati. Lemniscaat, 224 blz. €14,50

Eerste deel in de reeks `passieboeken' opent met de liefde van de Vlaamse filosofe en `freewheelend ethica' Ann Meskens voor de films van Jacques Tati (1907-1982). In dit boek een zoektocht naar de reden van haar passie voor de films en de dubbele bodem van haar lach.

Nico ter Linden: Koning op een ezel Verhalen uit het Nieuwe Testament. Balans, 240 blz. €22,50

Bijbelverhalen voor kinderen vanaf 10 jaar geïllustreerd door Ceseli Josephus Jitta. Van 22 oktober tot en met 1 november organiseren het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Katholieke Bijbelstichting (KBS) in samenwerking met diverse partners de `Bijbel10daagse'. Zie voor informatie www.bijbel10daagse.nl.

Vincent Icke: Christiaan Huygens in de onvoltooid verleden toekomende tijd. Historische uitgeverij, 60 blz. €15,–

`Natuurkunde is mijn passie, en in de natuurkunde is Christiaan Huygens mijn held. [...] De geest van mijn held is overal aanwezig in de meest fundamentele natuurwetten die wij kennen: de verscheidene relativiteitstheorieën en de veldentheorieën van de wisselwerking tussen deeltjes. Hij is allang dood en ik nog niet, maar Huygens leeft, in die natuurkundige nalatenschap, meer dan ikzelf', aldus Icke in zijn Vooraf.

Karel Wasch: Jack Kerouac. Servo, 148 blz. €15,–

Korte biografie over de legende Jack Kerouac, waarin Wasch ingaat op Kerouc als `stoere voorman van de Amerikaanse Beat Generation', auteur van On the Road, zen-boeddhist, alcoholist en inspirator van een latere generatie.