Overtuigende zege AZ in Oekraïne

Met een 2-1 zege in de uitwedstrijd op FC Dnjepropetrovsk is AZ gisteravond overtuigend begonnen aan de groepsronde van het UEFA-Cuptoernooi. Heerenveen opende ook verdienstelijk met een 0-0 gelijkspel bij Dinamo Boekarest.

Na de 3-0 nederlaag tegen PSV, afgelopen weekeinde, klaagde trainer Van Gaal over een gebrek aan persoonlijkheden in zijn team. In Oekraïne had de coach weinig reden tot klagen over de volwassenheid en de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. Ook zonder routinier Van Galen, thuis op de bank wegens zijn gevorderde leeftijd en zijn tactische beperkingen, speelde AZ een goede wedstrijd. Alleen de afronding was niet optimaal, waardoor het matige FC Dnjepropetrovsk lang in een gelijkspel mocht blijven geloven.

AZ speelde vanaf het beginsignaal met veel drang naar voren. De onzekere en nerveuze thuisploeg wist zich geen raad met de offensieve strijdwijze van de Alkmaarders. De nummer twaalf van de Oekraïense competitie, toch met vijf internationals van de nationale ploeg in de gelederen, bleek vooral kwetsbaar in de defensie.

De vleugelspitsen Sektioui en Huysegems vlogen regelmatig langs hun tegenstanders. Ook linksback De Cler trok vaak ten aanval. Van de aanvallende middenvelder Perez ging eveneens veel dreiging uit. Verdedigend kwam AZ, met uitblinker Opdam, bijna niet in de problemen.

AZ had het duel al in de eerste helft moeten beslissen. Bij rust was het slechts 0-1, dankzij een treffer binnen een kwartier van de Georgische goaltjesdief Arveladze die een voorzet van de IJslander Steinsson met enig geluk over de doellijn werkte. Ook het tweede doelpunt, van Sektioui vlak na rust, verdiende geen schoonheidsprijs. De Marokkaanse aanvaller liep een doorgeschoten hoekschop van Perez pardoes over de doellijn: 0-2.

Huysegems miste daarna een kans op 0-3, waarna Matjoechin uit een hoekschop scoorde en het duel nog een spannende slotfase bezorgde. Kort nadat Steinsson de bal op de lat had gekopt, verrichtte doelman Timmer een knappe redding op een schot van dichtbij van Melasjtsjenko.

AZ gaat in groep D met Middlesbrough aan de leiding. De Engelse ploeg won gisteravond met 1-0 bij het Zwitserse Grasshoppers. De Nederlandse oud-international Hasselbaink was matchwinnaar in Zürich.

Heerenveen heeft als eerste club dit seizoen de aanvalskracht van Dinamo Boekarest in bedwang gehouden. De Roemeense topclub scoorde er tot gisteravond lustig op los, maar liep zich in het eerste duel in groep F van het UEFA-Cuptoernooi stuk op de Friese defensie: 0-0. In de poule waarin favoriet en titelhouder CSKA Moskou thuis verrassend met 2-1 verloor van Olympique Marseille, kan het zwaar bevochten punt van Heerenveen straks heel belangrijk worden in de eindstand.

Heerenveen had vooraf terecht vrees voor de aanvalsdrift van Dinamo, met de internationals Tamas en Petre als belangrijkste spelers. De cijfers in de Roemeense competitie zeggen alles over de stootkracht van Dinamo. Met een punt achterstand op koploper en stadgenoot Steaua heeft de ploeg in negen duels al 29 keer gescoord. Maar trainer Andone, oud-speler van Heerenveen, moet het al weken zonder spits en international Niculescu stellen. Ook maakte Dinamo in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi een 1-0 uitnederlaag tegen Everton thuis in Boekarest met 5-1 goed.

Heerenveen hield de offensieve bedoelingen van Dinamo gisteravond goed in bedwang, zeker voor rust. De Friezen stonden weliswaar voortdurend onder druk, grote kansen kreeg de thuisploeg niet. Tegenover uitblinker Bosvelt als verdedigende middenvelder van Heerenveen kon de tweede linie van Dinamo zijn aanvaller Bratu nauwelijks in stelling brengen.

Heerenveen ontsnapte in de 35ste minuut aan een achterstand, toen de Zicu wegdraaide bij de onzekere verdediger Drost maar de bal voorlangs schoot. Heerenveen kon zelf aanvallend niets uitrichten.