Nuninga en Blocks weg uit bestuur Ajax

Penningmeester Hein Blocks en bestuurslid technische zaken Klaas Nuninga zijn uit het bestuur van Ajax gestapt. Aanleiding is een verschil van inzicht over de wijze waarop het bestuur moet functioneren.

Het bestuur van de voetbalvereniging bestaat verder nog uit voorzitter John Jaakke. Het trio heeft tevens zitting in de raad van commissarissen waarvan ook Sjoerd van Loon en Frank Eijken deel uitmaken. Jaakke zegt dat er nooit een meningsverschil over het te voeren beleid is geweest.

,,Er waren eerder uiteenlopende opvattingen over de wijze waarop je de gezamenlijke verantwoordelijkheid moet dragen'', zei Jaakke vanochtend in een reactie. ,,Je kunt je als bestuurslid niet alleen beperken tot je eigen portefeuille. Op dit terrein liepen we tegen dingen aan waarover we het niet met elkaar eens waren.''

Jaakke stelt dat er binnen het verenigingsbestuur ook een gebrek aan chemie was ontstaan door ,,karakterologische verschillen''. Toen hij in 2003 aantrad als opvolger van Michael van Praag waren Nuninga en Blocks reeds zittende bestuurders. Jaakke: ,,Het kan niet klikken. Dit komt in de beste families voor. De samenwerking was niet optimaal. Op een gegeven moment marcheert het niet meer. Uiteindelijk hebben we met z'n drieën geconstateerd dat er iets moest gebeuren.''

De drastische maatregel viel Jaakke zwaar. ,,Dit doe je niet met plezier. Ik heb persoonlijk niets tegen deze mensen. Maar soms moet je de consequenties aanvaarden.''

Het rommelt al een jaar op bestuurlijk en beleidsmatig gebied bij Ajax. In oktober 2004 stapte technisch directeur Louis van Gaal op na een verschil van inzicht met Jaakke en algemeen directeur Arie van Eijden.

Van Gaal, nu trainer bij AZ, wilde dat toenmalig coach Ronald Koeman de doelstelling niet naar beneden bijstelde. Van Eijden en Jaakke steunden echter op dat moment Koeman. Zij vonden ook dat Van Gaal tegen de afspraken in zich te veel bevoegdheden toeeigende op het gebied van het aan- en verkoopbeleid.

Na de uitschakeling in het toernooi om de UEFA Cup, eind februari dit jaar, bleek er echter ook geen basis meer voor een verdere samenwerking met Koeman.

Vanaf 1 december treedt Van Eijden terug als algemeen directeur. Zijn arbeidsovereenkomst loopt officieel af per 1 april 2006. Van Eijden kreeg vorig seizoen veel kritiek van de supporters toen na het ontslag van Koeman goede resultaten uitbleven. Van Eijden wordt opgevolgd door Maarten Fontein. Nuninga en Blocks blijven in functie zolang er geen opvolgers zijn.

Zij waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.