Murat D. opnieuw zwaar veroordeeld

Murat D., de moordenaar van docent Hans van Wieren, is veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Hij heeft volgens de Haagse rechtbank een leidende rol gespeeld bij de mishandeling van een medegedetineerde in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim.

In maart 2005 is het slachtoffer in de inrichting door zes jongens in elkaar geslagen en op hoofd en nek getrapt. Volgens de rechtbank was er sprake van een vooropgezet plan, omdat het slachtoffer eerder op de dag bedreigd was. Volgens getuigen vroegen de daders kort voor de mishandeling aan elkaar: ,,Nu?'' D. gaf aan dat er nog even gewacht moest worden. Het zou gaan om een wraakactie.

Murat D. zit sinds april 2004 een gevangenisstraf uit van vijf jaar met tbs voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren op het Haagse Terra Collega op 13 januari 2004. Ondanks zijn leeftijd – hij was destijd 16 – werd D. ook in hoger beroep veroordeeld volgens volwassenenstrafrecht. Zowel de jeugdstrafkamer als het gerechtshof negeerden daarmee het advies van gedragsdeskundigen, die jeugdstrafrecht bepleitten. De advocaat, A. Moszkowicz, begon om die reden een nog lopende cassatieprocedure bij de Hoge Raad.

Murat D. weigerde vorige maand mee te werken aan twee psychologische onderzoeken. Ondanks die weigering hebben deze twee deskundigen ,,de indruk dat verdachte verhard lijkt te zijn in zijn opstelling en gedrag''.