Mulisch in mytheproject

Harry Mulisch gaat als eerste Nederlandse auteur een boek schrijven voor de internationale serie 'The Myths'. Dat werd gisteren bij de presentatie van de serie bekendgemaakt.

,,Misschien Dedalus..., maar ik moet er nog over nadenken, begrijp je? Ik weet het zelf pas sinds een halfuur.'' Harry Mulisch staat na afloop van de persconferentie een beetje weggedrukt in een gangpaadje aan de rand van de grootste salon van Hotel Frankfurter Hof. Meteen aan het begin van de bijeenkomst maakte de uitgeefster van Berlin Verlag het nieuws bekend: Harry Mulisch is de eerste Nederlandse auteur die een boek mag schrijven voor `The Myths', een internationaal samenwerkingsproject waar al 34 uitgeverijen aan meedoen en waarbij auteurs uit de hele wereld wordt gevraagd een mythe nieuw leven in te blazen. Betrokken uitgevers moeten beloven alle delen uit te geven.

Gisteren werden in de Frankfurter Hof de eerste delen gepresenteerd. Op een grote tafel stonden ze in alle talen (27) uitgestald: de boeken van Karen Armstrong (schreef een inleiding), Margaret Atwood (koos Odysseus' vrouw Penelope), Jeanette Winterson (Atlas en Hercules) en David Grossman (het Bijbelverhaal Samson).

`The Myths' is bedacht door Jamie Byng van de Engelse uitgeverij Canongate. Byng, een hippe dertiger, was apentrots: ,,Dit is een uniek project in de uitgeefgeschiedenis.'' Op de vraag of het idee voor `The Myths' uit het hart, of toch ook vanuit een commerciële gedachte is ontstaan, antwoordde Byng: ,,We zijn allemaal kleine uitgeverijen. Zonder samen te werken zouden we nooit zoveel grote auteurs kunnen vragen.''

De auteurs van de eerste vier delen gaven ieder kort aan hoe het schrijfproces was verlopen. Vooral het kiezen van de juiste mythe bleek niet eenvoudig. Atwood: ,,Toen ik drie mythes had verworpen, wilde ik het opgeven. Op dat moment drong Penelope zich aan mij op.''

Inmiddels hebben zeventien schrijvers, onder wie A.S. Byatt en Donna Tartt, hun medewerking toegezegd. Met een dertigtal wordt onderhandeld over deelname. Arnon Grunberg en Cees Nooteboom behoren tot de kandidaten. Met Orhan Pamuk, die zondag in Frankfurt de Vredesprijs van de Duitse boekhandel krijgt, is Byng bijna rond. ,,Pamuk denkt erover na om soefi-verhaal te bewerken.''

De mythe van Dedalus, die samen met zijn zoon Icarus avonturen beleeft (trefwoorden: labyrint, vleugels, te dicht bij de zon), is volgens Mulisch ,,het eerste wat in mijn hoofd opkwam.''. De schrijver sluit niet uit dat hij uiteindelijk een andere mythe kiest. Maar niet een Bijbels verhaal, weet hij al. ,,Ik zie de Bijbel niet als een mythe. Er is zoveel meer! Misschien kies ik wel een Islamitische, een Germaanse of een Azteekse mythe.''

    • Ward Wijndelts