Koos Meinderts neemt afscheid van Keizer

Keizer en de schelpenzanger is het laatste deel van een drieluik van Koos Meinderts over de jongen Keizer en zijn verhalen vertellende vader. Zijn moeder zwemt als zeemeermin rond onder de golven. Tenminste, dat is het verhaal dat Keizer graag wil geloven. In het echt is zij spoorloos verdwenen. Waarschijnlijk is ze verdronken, maar haar lichaam is nooit gevonden.

In Keizer en de schelpenzanger ontmoet Keizer (een naam die zijn vader hem heeft gegeven omdat hij met een keizersnee is geboren) een zonderlinge man op het strand die voortdurend raadselachtige liedjes zingt en zijn intrek neemt in een hut van aangespoeld hout. De man noemt zichzelf `de zonderverdrietman', maar stukje bij beetje komt Keizer erachter dat de man intens zijn zoontje mist. `Zijn vrolijkheid was een deksel op zijn verdriet, zo zei mijn vader het.[...] ,,Hoe kan je nou vrolijk zijn als je eigenlijk verdriet hebt?'' heb ik mijn vader gevraagd. ,,Dat kan ook niet'', zei mijn vader en toen begreep ik het al een stuk beter.'

Meinderts is een vakkundig schrijver: zijn teksten zijn sober en op terloopse wijze filosofisch, soms een beetje weemoedig. De volwassenen in de Keizer-boeken gaan dood, raken verward of verliezen een liefde, maar door de stijl van Meinderts wordt dat nooit te dramatisch. Hij laat express witte vlekken in zijn verhaal, die de lezer zelf mag inkleuren. Wat er bijvoorbeeld precies met de zoon van de schelpenzanger is gebeurd, blijft onduidelijk.

`De schelpenzanger is een verhaal, net als ieder mens een verhaal is. Ik, jij, mama. Iedereen', zegt de vader in Keizer en de schelpenzanger. Het zijn mooie verhalen die de vader verzint, maar soms lijkt het in de Keizer-boeken alsof die verhalen moeten verhullen dat het Meinderts niet lukt een goed plot te bedenken.

Misschien dat Meinderts dat zelf ook heeft ingezien. Aan het einde van dit drieluik laat hij zijn hoofdpersoon Keizer afstand nemen van al die verhalen. Keizer heeft afscheid genomen van zijn moeder de zeemeermin door bloemen op zee uit te strooien. En nu neemt hij afscheid van Keizer. `Arie!' roept hij tegen de wind en tegen de zee. `Ik heet Arie!'

Koos Meinderts, Keizer en de schelpenzanger, 7+, Leopold, 120 blz. €13,95

    • Monique Snoeijen