Komisch duo is niet bij te benen

In onderbroek staat Bianca van der Schoot in een uitstalkast; een hok van plexiglas met op de achtergrond een foto van een bos. Haar beste eigenschappen moet ze noemen. ,,Humor. Gastvrij. Sterk'', somt ze op. Haar slechtste eigenschappen komen er minder makkelijk uit. ,,Traag'', zegt ze na enig nadenken. Dan krijgt ze een opdracht. Zij moet haar traagheid bestrijden met humor. Als ze niet meteen het antwoord weet op een vraag (,,Wat is permafrost?'') moet ze een grappige beweging maken. Ze komt niet verder dan een aapachtig zwaaien. Dat in zijn wanhoop weer erg geestig is.

In de voorstelling Showroom Survival zitten twee mannen en twee vrouwen in een laboratorium om aan zichzelf te werken. Ze bestoken elkaar en zichzelf met de holle taal van de `self help-sector': een cursus gelukkig worden, een beter mens worden, jezelf bevrijden, bij je eigen kern komen – die dingen. Het kader is los en geeft ruimte aan allerlei losse nummers, waarschijnlijk voortkomend uit improvisaties.

Hoewel Het Sydicaat de grotere en bekendere helft van deze samenwerking is, zijn het Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt die hun stempel op Showroom Survival drukken. Zij zijn thuis in deze vorm van theater maken, Het Syndicaat niet. Die groep werkt doorgaans met nieuwe toneelteksten. Ook de hand van Syndicaat-regisseur Daniëlle Wagenaar is nauwelijks te zien.

Als in eerdere voorstellingen als Kerstpakket, Dolly, Warme broodjes en Klem, speelt Boogaerdt de charmante gastvrouw die knipoogt naar het publiek, en haar mooie mond in een klein lachje krult. Bianca van der Schoot loenst wederom waanzinnig, en krijgt haar moment – altijd het hoogtepunt – waarin ze haar associatieve fantasieën overenthousiast over de anderen uitstort. Hun voorstellingen gaan doorgaans over hysterische, valse, fantasierijke kinderen die zich achter de plastic façade van de Ideale Vrouw verschuilen.

In hun vorige voorstelling, Kerstpakket, probeerden ze de beproefde duo-vorm te doorbreken door ex-danser Mischa van Dullemen erbij te halen. Dat werkte niet zo goed; hij hing er een beetje bij. Ook deze nieuwe samenwerking is geen succes. De heren, Gerold Guthman en Niek van der Horst, kunnen de dames onmogelijk bijbenen. Guthman speelt vooral woede en verzet, Van der Horst is een zijden sok, soms de cursusleider. Blijkbaar zijn ze minder thuis in de improvisatievorm.

Het lijkt alsof Van der Schoot en Boogaerdt hierdoor enigszins zijn teruggezet. Er zitten in Showroom Survival allerlei clichématige restanten beginnersimprovisaties: kibbelen, de groep die de eenling vernedert, vrije dans. Er zit ook veel creatieve kritiek in die ze ooit van hun theaterdocenten te horen kregen; alsof ze net van school zijn en dat willen verwerken. Het vorige werk had een duidelijk decor en thema (kerstkitsch, schoonzwemmen) waarbinnen de losse nummers eenheid kregen. Dat ontbreekt in Showroom Survival. Boogaerdt/VanderSchoot is een uniek komisch duo dat moet worden gekoesterd, maar hier komen ze niet van de grond. Volgende keer weer met zijn tweeën graag.

Voorstelling: Showroom Survival, door Syndicaat en Boogaerdt/Van der Schoot. Gezien 20/10 Brakke Grond, Amsterdam. Tournee t/m 23/12. Inl. 020-6168744 of www.syndicaat.nl.

    • Wilfred Takken