Irak: ontvoerde Ierse journalist vrij

De Ierse correspondent voor de Britse krant The Guardian die deze week in Irak werd ontvoerd is vrijgelaten. Dit meldde de krant vandaag. De journalist, Rory Carroll, heeft gisteravond de krant gebeld om zijn vrijlating persoonlijk te melden.

Carroll werd afgelopen woensdag overmeesterd door gewapende mannen nadat hij een slachtoffer van ex-dictator Saddam Hussein had geïnterviewd, voor een artikel over het proces tegen Saddam. De Guardian-journalist bevindt zich sinds het begin van dit jaar in Bagdad, hij woonde in de shi'itische wijk Sadr City.

The Guardian publiceerde nadat de correspondent was ontvoerd een verklaring op zijn website (www.guardian.co.uk). Hierin benadrukte de Britse krant dat de correspondent zelf niet Brits was, maar Iers. Groot-Brittannië heeft militairen gelegerd in het shi'itische zuiden van Irak, waar een maand geleden nog een felle opstand tegen de Britten plaatsvond.

De krant plaatste op de site ook een Arabische vertaling van de verklaring, evenals een audiobestand met een in het Arabisch gesproken versie van de tekst. Hoewel het om een medewerker van een Britse krant gaat, heeft de regering in Londen zich afzijdig gehouden van openlijke bemoeienis met de zaak. De Ierse regering heeft zich wel laten gelden. Gisteren kondigde ze aan een diplomatiek team naar Bagdad te willen sturen. Dit zou worden geleid door de Ierse ambassadeur in Finland die eerder ambassadeur in Irak is geweest.

The Guardian heeft de afgelopen dagen benadrukt dat Carroll, die tot hij naar Irak ging correspondent in Zuid-Afrika was voor de krant, zich vrijwillig had aangemeld voor een correspondentschap in Irak. Om te tonen dat Carroll zelf tegen de Amerikaans-Britse aanval in Irak was, heeft de krant alle recente artikelen van Carroll op de site gezet.