Drietal kraakte 1,5 miljoen pc's

De drie mannen die begin deze maand werden opgepakt op verdenking van het inbreken in meer dan 100.000 computers, blijken 1,5 miljoen pc's over de hele wereld te hebben gehackt. Ongeveer 30.000 besmette computers bevonden zich in Nederland. Volgens het openbaar ministerie kan nog blijken dat het aantal groter is.

Het voorarrest van de 19-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand en een 27-jarige medeverdachte uit Rijswijk is met een maand verlengd. De hechtenis van een derde betrokkene is geschorst. Hij blijft verdacht. Het tweetal dat nog vastzit, wordt onder meer ten laste gelegd dat het een Amerikaans bedrijf probeerde af te persen door te dreigen met een `dDOS-aanval' op de website van het bedrijf. Dat is een informatiebombardement door een netwerk van (gehackte) computers, waardoor de site overbelast zou kunnen raken. De drie mannen verschaften zich ook toegang tot vertrouwelijke gegevens.

Volgens provider XS4ALL, die de hackers op het spoor kwam, is het de eerste keer dat een dergelijk netwerk door samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven in kaart is gebracht.