Dierentuinen mogen preventief gaan vaccineren

Dierentuinen mogen hun `vogelgriepgevoelige' dieren preventief inenten tegen vogelgriep. Nederland heeft daartoe gisteren een verzoek ingediend bij de Europese Commissie en toestemming gekregen. Een woordvoerder van minister Veerman (Landbouw, CDA) verwacht dat dierentuinen hun vogels nu gaan inenten. Dat hebben ze namelijk in 2003 ook gedaan, toen er sprake was van een vogelgriepuitbraak. Nederland is voorstander van preventieve vaccinatie van alle pluimvee. Maar Brussel hanteert een zogenoemd non-vaccinatiebeleid, omdat ingeënte dieren niet te onderscheiden zouden zijn van dieren die de vogelgriep oplopen door contact met besmette soortgenoten. Tot nu toe mogen alleen dierentuinen vaccineren. Dan gaat het om bijzondere en veelal zeldzame vogels in een afgesloten gebied.