Bomenmoord mag nooit lonen

Waar winden stedelingen zich over op? Breda wil niet dat er een huis wordt gebouwd op de plaats waar tien zeldzame populieren hebben gestaan.

De bomen zijn vergiftigd, maar niemand weet door wie. Ze stonden in het Wagemakerspark, een nieuw wijkje aan de rand van het centrum van Breda. De woningen waren zo gewild dat ook de makelaar, de gemeentelijke projectleider en de projectontwikkelaar er nu wonen. Tien populieren stonden er. Enkele bewoners uit de buurt ernaast hadden al jaren gestreden voor het behoud van de bomen. De projectontwikkelaar wilde naast het voetbalveldje een vrijstaand huis bouwen, op de kop van de straat, maar de Raad van State bepaalde dat de populieren dermate zeldzaam en beeldbepalend waren dat ze niet gekapt mochten worden. Later hebben onbekenden honderdvijftig gaatjes in de bomen geboord en die volgespoten met landbouwgif. Kort daarop stierven de bomen.

De actievoerders Arno Bakkers en Jacques Verhoeven wijzen naar de plaats waar de bomen stonden, en plukken aan de wortelresten. Ze vragen zich nog steeds af wie hiervoor verantwoordelijk is. Samen met de andere actievoerders hebben de mannen onlangs zevenhonderd euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders.

De politie heeft de bomenmoord niet opgelost. ,,Het politieonderzoek was knullig en dom'', zegt Jacques Verhoeven.

De vraag is nu of het 180ste huis in het Wagemakerspark alsnog zal worden gebouwd. De bewoonster van het huis ernaast hoopt van niet. ,,Ik heb het huis gekocht in de verwachting dat er nog een huis naast zou komen'', erkent ze. ,,Maar er zijn veel kinderen in de wijk komen wonen en die hebben speelruimte nodig.'' Ook de actievoerders vinden dat er geen sprake kan zijn van de bouw van een woning. ,,Dat zou betekenen dat misdaad loont'', zegt Arno Bakkers. ,,Als hier gebouwd wordt, geeft de gemeente een vrijbrief voor iedereen die z'n zin door wil drijven.''

De gemeenteraad heeft al enige keren over de kwestie vergaderd. Wethouder Alfred Arbouw kreeg drie maanden geleden de opdracht om te praten met de projectontwikkelaar, en duidelijk te maken dat er beter niet gebouwd kan worden. Een moeilijke opdracht, zei de wethouder destijds, want nu de bomen zijn verdwenen, kan de gemeente de bouw niet meer weigeren.

De projectontwikkelaar is niet van zins de bouw af te blazen. Het stoort de bouwers dat wordt gesuggereerd dat ze iets met de vergiftiging te maken hebben. Geen sprake van, zeggen ze. Het beste bewijs daarvoor is dat er al een alternatief bouwplan voor een smallere woning was gemaakt nadat de Raad van State de kap had verboden, vóórdat de populieren vergiftigd waren. ,,Van ons hadden de bomen kunnen blijven staan'', aldus Frank Schoenmakers van AM Wonen. Volgens hem zal niet-bouwen de ,,plankwaliteit'' van de wijk schaden. Schoenmakers: ,,Ik hoop dat de gemeente niet alleen kijkt naar de emoties van dit moment. We moeten zoeken naar een duurzame oplossing. Het gaat ons niet om die paar centen. We willen met de gemeente en de bewoners zoeken naar de beste oplossing. Als dat betekent dat er een groter speelveld of jeu-de-boulebaan moet komen, staan we daar voor open. Maar onverlet blijft dat je het stedenbouwkundig plan geweld aandoet door deze straat te eindigen met een tweekapper in plaats van met een vrijstaande woning. Dan maak je slappe thee.''

    • Arjen Schreuder