Boetes voor alle grote installateurs

De vier grootste Nederlandse installatiebedrijven behoren tot de 155 bedrijven in de sector die in het kader van de bouwfraude zijn beboet door kartelautoriteit NMa. Het gaat om GTI, Imtech, Stork en TBI. De installateurs krijgen de boete wegens prijs- en werkafspraken in de periode 1998 tot en met 2001. De installateurs zijn beboet in de nasleep van de bouwfraude.

Dat blijkt uit de lijst van beboete installatiebedrijven die de NMa vandaag heeft gepubliceerd. Hoe hoog de boetes voor GTI, TBI en de beursgenoteerde installateurs Imtech en Stork zijn, maakt de kartelautoriteit niet bekend. De hoogste boete bedraagt 5,6 miljoen euro, de laagste 2.360 euro. Imtech heeft eerder voor de boete een last in de boeken opgenomen van 8 miljoen euro.

Installateurs bieden opdrachtgevers doorgaans een `van-kop-tot-staart'-pakket aan van technische dienstverlening. De bedrijven zorgen voor ontwerp en aanleg van elektrotechnische (verlichting, beveiliging, telecom- en computernetwerken) en werktuigbouwkundige installaties (verwarming, airconditioning, koeling).

De NMa heeft 155 installatiebedrijven een boete gegeven van in totaal 40 miljoen euro. De bedrijven moeten de opgelegde boetes binnen 13 weken betalen. De boetes gaan naar de schatkist van de Nederlandse staat.

De installatiebedrijven die nu beboet zijn hebben deelgenomen aan de zogeheten versnelde sanctieprocedure. Dit is gedaan om jarenlange, slepende juridische procedures tussen de NMa en de installatiebedrijven te voorkomen. De versnelde procedure hield in dat de bedrijven niet individueel zijn gehoord over hun prijs- en werkafspraken. Zij hebben hun zienswijze collectief in een rapport naar voren gebracht.

Naast installateurs heeft ook de leverancier van elektrotechnische producten Siemens Nederland een boete ontvangen. Dit bedrijf voerde in het verleden zelf installatie-activiteiten uit maar heeft die inmiddels verkocht. Ook VolkerWessels, een groot bouwbedrijf dat via dochter Homij actief is in de installatiesector, heeft een boete ontvangen.

Volgens de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzocht, hebben de kartels in de bouwsector de overheid, als grootste opdrachtgever, omvangrijke financiële schade toegebracht. In januari kregen 344 ondernemingen in de grond-, weg- en waterbouwsector van de NMa voor 135 miljoen euro boetes.