ABN aast op Chinese staatsbank

ABN Amro wil een belang nemen in de Chinese staatsbank Guangdong Development Bank. Dit melden diverse internationale persbureaus. De Nederlanders zouden samen met de Chinese verzekeraar Ping An Insurance een bod willen doen, maar concurrentie krijgen van diverse internationale banken, zoals het Amerikaanse Citigroup, het Franse Société Générale en DBS uit Singapore.

ABN Amro wil alleen bevestigen dat het een co-investering in China overweegt. Een woordvoerder benadrukt dat zo'n investering zou worden gedaan via de handelspoot van de bank en dus als een financiële actie moet worden gezien en niet als een strategische investering.

De banksector in China moet zich eind volgend jaar 2006 onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO volledig hebben opengesteld voor internationale concurrentie.

Het afgelopen jaar hebben veel westerse banken een belang genomen in Chinese banken. Onder hen was ING dat een belang kocht van 19,9 procent in Bank of Beijing, het maximale belang dat buitenlandse banken momenteel mogen hebben in een Chinese bank. Internationale media melden echter dat de overheid bij Guangdong een groter deel wil privatiseren.

Guangdong heeft een kleine 500 vestigingen en heeft activa van 42,6 miljard dollar (35,6 miljard euro). Het is gevestigd in het zuiden van China, in een van de rijkere gebieden van het land.