Ziek speculeren

Erg kies is het niet, maar het onderwerp moest er een keer van komen: investeren en de vogelgriep. Rampscenario's zijn nog heel ver weg, maar de financiële wereld is er voorzichtigheidshalve toch mee bezig. Een bank als ING voert regelmatig interne stress-tests om te kijken of het concern overeind blijft in een veelheid van mogelijke gebeurtenissen. Een vogelgriepscenario maakt daar deel van uit. Een van de toonaangevende instituten voor internationale risicoanalyse, de Economist Intelligence Unit (EIU), gaat uit van vier scenario's. Bij de eerste blijft overdracht van de griep van mens op mens uit. In het tweede scenario gebeurt dat wel, maar blijft men de situatie lokaal meester. In scenario drie zijn er forse uitbraken van vogelgriep in de grote Aziatische steden en in het daaropvolgende scenario vier is er sprake van een wereldwijd probleem, een pandemie. De EIU beschouwt scenario één overigens als het meest waarschijnlijke. Beleggers die willen griezelen kunnen beter te rade gaan bij de Canadese bank BMO Nesbitt Burns (www.bmonesbittburns.com/economics), waar An Investors Guide to Avian Flu te vinden is.

Flink gespeculeerd wordt er intussen wel. De aandelen van het Zwitserse farmabedrijf Roche schommelden begin dit jaar nog rond de 120 Zwitserse frank (77 euro), maar zijn sindsdien onder invloed van de vogelgriep omhooggeschoten naar een koers van inmiddels 187,60 frank. Roche maakt Tamiflu, een medicijn dat symptomen van griep vermindert en wellicht bescherming biedt. Westerse overheden bestellen massaal Tamiflu en Roche maakte gisteren bekend dit jaar een omzet van 1,2 miljard frank voor het medicijn te verwachten. Het concern staat inmiddels onder zware druk om andere farmabedrijven toe te staan Tamiflu in licentie te vervaardigen, want de vraag is zo enorm dat levering wel even kan duren. In Londen profiteert GlaxoSmithKline inmiddels met een koersstijging rond 30 procent sinds begin van dit jaar, tot het hoogste peil in ruim drie jaar. Glaxo maakt Relenza, een inhaleerbaar medicijn dat op Tamiflu lijkt. Professionele investeerders gokken op méér: de zakenbank Merill Lynch verhoogde vanmorgen haar koersdoel voor Roche van 205 naar 215 Zwitserse frank.

De grootste koerssprong is er inmiddels voor Tamiflu zelf. Veilingsite Ebay greep eergisteren in bij een veiling van het medicijn omdat het geen verkoop van geneesmiddelen op recept toestaat. De koers van een kuur van tien capsules, die een gangbare consumentenprijs heeft tussen 25 tot 30 pond sterling (37 tot 45 euro) was al opgelopen tot 104 pond toen de veiling werd afgebroken. En dat is, dankzij de vogelgriephausse, een woekerwinst die oploopt tot 300 procent.

    • Maarten Schinkel