www.nrc.nl

Eastern eggs. In de internetrubriek `Beet' op www.nrc.nl schrijft Herbert Blankesteijn deze week over `easter eggs', grapjes in software of dvd's, daarin verstopt door de makers die op die manier een persoonlijk stempel willen drukken op het product. ,,Tot dit weekeinde had Beet geen weet van Silicon Art. Dat is net zoiets als de easter eggs, maar dan voor chips. Aangezien het hier gaat om fysieke objecten kan de lezer het woord 'stempel' bijna letterlijk nemen. De eerste die Silicon Art ontdekte was Michael Davidson, nog steeds een prominent onderzoeker van het verschijnsel. Hij is er nu zo'n tien jaar mee bezig. Van huis uit biofysicus, placht hij bij te verdienen als fotograaf van microscopische objecten. Hij was onder andere verantwoordelijk voor een kalender met microscoopfoto's van het oppervlak van chips. Toen hij op een dag in 1995 een chip aan het bestuderen was op zoek naar een mooi landschap voor de volgende prent, zag hij iets wat niet klopte. Een gezicht. Het leek op het gezicht van Waldo, een Amerikaanse kinderboekenfiguur, kennelijk geëtst op het siliciumoppervlak.''

Doodsbedreiging. In zijn weblog Europa maakt Kees Versteegh melding van opwinding in de bloggerswereld over de vermeende doodsbedreiging aan het adres van de Duitse islam-kriticus Hans-Peter Raddatz. ,,De moslimsite www.muslim-markt.de zou onlangs een gebed als verpakking hebben gebruikt om een doodsbedreiging te uiten aan het adres van Raddatz. De publicist, auteur van het veelbesproken Von Gott zu Allah?, geniet inmiddels politiebewaking.''

De Südddeutsche Zeitung die over de zaak publiceerde, legt een link met Theo van Gogh, omdat beiden onverbloemd de agressieve aard van de islam kritiseerden.