Winst Nokia 29 pct hoger door meer omzet

Nokia, de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, heeft in het derde kwartaal 29 procent meer winst geboekt dan een jaar geleden. Dat kwam door de aantrekkende verkoop van mobieltjes met fotocamera's en muziekspelers.

Dat heeft het Finse concern vandaag bekendgemaakt. De totale omzet steeg met 18 procent tot 8,4 miljard euro.

Het mondiale marktaandeel wist Nokia te vergroten ten koste van Samsung en Siemens. Het Duitse Siemens heeft zijn verlieslijdende divisie mobieltjes inmiddels afgestoten en verkocht aan het Taiwanese Benq. Nokia verwacht zijn marktaandeel in het derde kwartaal opnieuw uit te breiden. Daarbij mikt Nokia in vervangingsmarkten als Europa en Amerika op extra's bij zijn mobieltjes zoals muziekspelers om nieuwe klanten te trekken en in zijn uitbreidingsmarkten als China, India en Rusland op goedkopere mobieltjes.

Nokia boekte in het derde kwartaal 825 miljoen euro aan nettowinst. Nokia's grootste concurrent, het Amerikaanse Motorola, maakte eerder deze week bekend dat zijn nettowinst in het derde kwartaal meer dan verdrievoudigd was tot 1,75 miljard dollar (1,46 miljard euro) bij een omzetverhoging van 6 procent. Daarentegen slonk de nettowinst van het Zuid-Koreaanse Samsung, de nummer drie op de mobiele markt, met 30 procent bij een omzetstijging van 1,3 procent. Dat kwam vooral door de slechte resultaten bij andere divisies van Samsung.

Vorig jaar slonk de koers van Nokia doordat het te laat reageerde op de veranderde smaak van de consument, die een voorkeur kreeg voor uitklapbare mobiele telefoons.

Nokia wil dit jaar in totaal 40 nieuwe modellen op de markt introduceren. Dat moet het doel om een mondiaal marktaandeel van 40 procent te verkrijgen dichterbij brengen, nadat dit aandeel vorig jaar flink was gezakt. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner zullen er dit jaar wereldwijd 779 miljoen mobieltjes worden verkocht tegenover 674 miljoen in 2004 en 520 miljoen in 2003.

Op de beurs van Helsinki steeg de aandelenkoers van Nokia vanmorgen met 0,71 procent, in Stockholm met 0,75 procent, net zo veel als de indices van beide beurzen.