Utrechtse jeugdvrienden blijven overeind in San Siro

Ibrahim Afellay (18) en Ismaïl Aissati (17) beleefden het doelpuntloze gelijkspel van PSV tegen voetbalgrootmacht AC Milan gisteravond als een jongensdroom. Afellay: ,,Normaal gesproken staan we op een pleintje in Utrecht te voetballen en nu speelden we hier samen in het San Siro. Ik kan het eigenlijk allemaal nog niet zo goed bevatten.'' Aissati: ,,Ongelooflijk dat ik mocht meedoen tegen mijn favoriete club.''

Afellay en Aissati kregen mede door het grote aantal blessures bij PSV van coach Guus Hiddink de kans om zich te manifesteren op het allerhoogste niveau. Basisspeler Afellay hield op het middenveld stand tegen wereldtoppers als Kaká en Andrea Pirlo. Met de laatste ruilde hij na afloop zijn shirtje. ,,Ik liep naar hem toe, schudde hem de hand en zei: `cambio?' Dat shirt gaat eerst de was in en dan krijgt het zeker een mooi plekje thuis.''

Afellays maatje Aissati maakte in de 63ste minuut als invaller voor de zwak spelende Braziliaan Robert zijn debuut in het prestigieuze Europese voetbaltoernooi. De nummer 37 van PSV werd direct hard aangepakt door Jaap Stam en Paolo Maldini, maar hij hield zich met flair staande. Na het laatste fluitsignaal wist hij geen shirt van AC Milan te bemachtigen. ,,Die spelers waren zo teleurgesteld dat ze snel wegliepen'', legde Aissati uit. Later kreeg de middenvelder van reservedoelman Edwin Zoetebier alsnog het tricot van de Australische keeper Zeljko Kalac in handen gedrukt.

Het gebaar van Zoetebier was tekenend voor de manier waarop de gelouterde PSV'ers omgaan met de talenten van Marokkaanse komaf. Zowel binnen als buiten de lijnen wordt het tweetal Afellay en Aissati voortdurend gecoacht. Afellay: ,,Ik ben heel goed opgevangen in deze groep. Ze laten me mijn eigen spel spelen. Ik doe wat in mijn hoofd opkomt. Het is mooi om tegen iemand als Kaká te spelen, maar als het fluitje gaat moet je gewoon gas geven.'' Aissati: ,,De andere spelers houden me rustig. `Doe maar net of het een training is', zeiden ze. Fouten maken mag. Op het veld moet je echter geen verstoppertje willen spelen.''

Hiddink was na afloop van het zwaar bevochten gelijkspel zeer te spreken over het optreden van zijn jeugdspelers. ,,Ik laat ze frank en vrij spelen'', stelde Hiddink. ,,Allebei zijn ze als voetballer heel goed coachbaar. Het zijn spelers met een goed tactisch inzicht. In het veld zijn ze brutaal. Ze trekken zich ook aan elkaar op. Tijdens de trainingen willen ze samen nog wel eens de ouderen dollen. Ze hebben een bepaalde flair.''

In het duel met AC Milan stonden Afallay en Aissati plots samen tegenover Stam en Maldini. De PSV'ers kwamen als winnaar uit de strijd. Na het duel keken ze elkaar lachend aan. Hiddink: ,,Nee, het maakt weinig uit tegen wie ze staan. Mooi is dat hè?'' Dat mede door het uitstekende keeperswerk van Gomes, het bijna foutloos verdedigen van Andre Ooijer en Alex en de inzet van Cocu en Timmy Simons een onverwachts gelijkspel werd behaald, maakte de avond voor de jeugdvrienden uit Utrecht compleet. Ooijer brak overigens in het duel zijn pink. Hij speelde de wedstrijd wel uit en naar verwachting kan hij zondag ook meedoen in de topper tegen Ajax.

In de aanloop naar de ontmoeting met AC Milan hadden de tieners van PSV veel steun aan elkaar. Vanwege de vastenmaand ramadan schoven de twee moslims pas twee uur voor de wedstrijd aan tafel voor een snelle maaltijd. In een kwartier tijd werkten ze een bord spaghetti naar binnen voordat ze in de bus naar San Siro vertrokken. ,,Normaal gesproken eet je drie uur van tevoren. Dat is nu even anders'', zei Afellay. ,,Na een kwartier spelen kreeg ik last van mijn buik. De maaltijd was kennelijk nog niet goed verteerd. Daarna ging alles prima. Ik voel dat ik door het vele spelen steeds sterker word.''

De technisch begaafde Afellay behoorde enkele weken terug al tot de voorselectie van bondscoach Marco van Basten en ook tegen AC Milan toonde hij opnieuw zijn talenten. Een kwartier voor tijd kreeg hij een van de spaarzame mogelijkheden van PSV. Na een knappe actie kon Afellay aanleggen voor en schot op het doel van Dida. De bal zeilde over de lat tegen het vangnet aan. Aan de andere kant kreeg AC Milan de ene na de andere kans om de score te openen, maar in tegenstelling tot een paar maanden geleden was het fortuin nu met PSV. Dit keer kreeg de Nederlandse kampioen met een gelijkspel een punt te veel.

Afellay was tijdens de halve finales van de Champions League afgelopen mei tegen hetzelfde AC Milan dat destijds thuis met 2-0 won, nog een volslagen onbekende reservespeler. Afellay is dit seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde in het nieuwe elftal van Hiddink. Al te ver wil hij nog niet vooruitdenken. ,,Ik leef van dag tot dag en van wedstrijd tot wedstrijd'', sprak Afellay aan de zijde van Aissati in de catacomben van het San Siro. ,,Ik zie wel wat allemaal nog op mijn pad zal komen. Ik trek veel met Aissati op. Ik ken hem al voordat we jaren geleden naar PSV gingen. We reizen vaak samen met de trein van Utrecht naar Eindhoven. We hebben dezelfde humor en denken hetzelfde over dingen. Aissati is een jongen met veel kwaliteiten. Hij komt er wel.'' Met een brede grijns op zijn gezicht deelde hij vervolgens een schouderklopje aan zijn vriend en collegaprof uit. Bij Aissati maakte de bescheidenheid ook al weer snel plaats voor bravoure. ,,Straks thuis tegen AC Milan? Ja, dan moeten we gewoon proberen drie punten te pakken.''

AC Milan

0

PSV

0

Schds: Plautz (Oos). Tsch: 45.000. Gele kaart: Inzaghi (AC Milan) en Reiziger (PSV).