Uitgevers dagen Google

Vijf Amerikaanse uitgevers dagen Google voor de rechter vanwege Google Print, het initiatief waarbij de zoekmachine boeken inscant en op internet zet. Zo kan men de inhoud van die boeken doorzoeken. Volgens de uitgeverijen schendt Google daarmee het auteursrecht. Vorige maand stapte een organisatie van Amerikaanse schrijvers om dezelfde reden naar de rechter.

De uitgeverijen zeggen hun best te hebben gedaan met Google tot een vergelijk te komen. Ze eisen dat Google de boeken niet zonder toestemming van de auteursrechthouder op internet mag zetten, maar Google zou hebben geweigerd voor elk boek toestemming te vragen.

Google is begonnen met het scannen van de boeken van vijf universiteitsbibliotheken. Google Print is al als proef beschikbaar en heeft sinds deze week ook een Nederlandse versie (print.google.nl), waarop een klein aantal Nederlandse boeken te doorzoeken is. Van boeken waar auteursrecht op rust, is het slechts mogelijk een beperkt aantal pagina's te bekijken, bijvoorbeeld de pagina's waar de zoekterm in voorkomt. Volgens Google is Google Print daardoor juist gunstig voor uitgeverijen en schrijvers, omdat het de boekverkoop zou stimuleren.

In Groot-Brittannië mag Google niet langer de merknaam Gmail gebruiken, maakte het bedrijf gisteren bekend. Er bestaat al een Britse webmaildienst die Gmail heet, en Google slaagde er niet in tot een financieel vergelijk te komen met de eigenaar van de merknaam. Britse gebruikers van Google's service krijgen nu een postadres dat eindigt op googlemail.com.