Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de leerplicht die ingaat op vijfjarige leeftijd. Dat betekent dat scholen kleuters van vier jaar kunnen weigeren. En dat gebeurt ook. Verder beleeft het Eurovisie Songfestival zaterdag het gouden jubileum. Inwoners van heel Europa kiezen het beste liedje in de geschiedenis van deze zangwedstrijd. Ook een verslag van het bezoek van schrijver P.F. Thomése aan de chaotische Frankfurter Buchmesse. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage met aandacht voor de vraag hoe het komt dat het Nederlandse volk meer geld beschikbaar stelde voor de mensen in het door de tsunami getroffen gebied tijdens de kerstdagen van 2004 dan voor de slachtoffers in het rampgebied na de grote aardbeving in Pakistan, nu bijna twee weken geleden. Verder een gesprek met een leider van de ondergrondse kerk over de onderdrukking van religieuze groepen in China.

Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met Eric Jan Luzac, voormalige oprichter van het Luzac College, die betrokken is bij het ronselen van een groep van 23 Filippijnse verpleegkundigen die het afgelopen jaar vrijwel zonder werk en geld in Nederland woont. En een reportage uit Amerika over het lekken uit het Witte Huis van de naam van geheim CIA-agente Valerie Plame die getrouwd is met oud-ambassadeur Joseph Wilson. Wilson uitte scherpe kritiek op het besluit de oorlog tegen Irak te beginnen. Bijzondere aanklager Patrick Fitzgerald zoekt uit hoe een en ander in elkaar steekt.

Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Titan: A place like home? Wetenschappers vermoeden dat op de planeet Titan aanwijzingen te vinden zijn over hoe het leven op aarde ooit begon. Uit beelden die een sonde dit jaar maakte, blijkt dat de planeet veel weg heeft van de aarde; alleen is het oppervlak van ijs, zijn de rivierbeddingen door methaan uitgesleten en spuwen ijsvulkanen eveneens methaan uit. BBC2, 22.00-22.50u.

Underground Britain: Club Hell. Portret van Bill Brown die er onomwonden voor uit komt dat hij aan seks is verslaafd. Om het nuttige met het aangename te combineren heeft hij aan de Costa del Sol zijn Club Hell geopend, waar tegen redelijke prijzen seks wordt aangeboden. Als de club de deuren moet sluiten na een akkefietje met de buren, heeft hij een probleem want hij heeft een veeleisende vriendin, kinderen en hij is verslaafd aan cocaïne. BBC2, 22.50-23.30u.

Haven: Omzwervingen in de nacht. Gefascineerd door menselijk gedrag en het nachtleven in de Amsterdamse haven schetst Marjoleine Boonstra een portret van de havenbevolking en hun voorliefde voor de stilte van de nacht. Zie mediapagina 25. Ned.1, 23.20-0.20u.

Landmines, a love story. Australische documentaire over het dagelijks leven van het Afghaanse echtpaar Shah en Habiba die met drie kinderen in Kabul wonen. De recente geschiedenis van hun vaderland heeft bij beiden sporen achtergelaten. Shah heeft zijn rechterbeen verloren toen hij op een landmijn stapte en Habiba vloog als klein meisje de lucht in toen ze het vee van haar vader hoedde en op een mijn stapte. Terwijl Shah in het door oorlog geschonden Kabul werk probeert te vinden als schoenlapper, bedelt Habiba op straat. Liever bleef ze thuis, maar ze moet wel. De drie kinderen hebben eten nodig. Ned.3, 23.55-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Presentator en eindredacteur Kees Driehuis, bekend van de kennisquiz Per Seconde Wijzer, vertelt over het documentaireprogramma Zembla dat 10 jaar bestaat. Verder werkt Peter Heerschop aan een nieuw theaterprogramma en laat tweevoudig winnaar van de Televizierring Henny Huisman zijn licht schijnen op de uitreiking van de 40ste ring. Vrijdag wordt bekend wie de winnaar is. Ook komt schrijver Willem Oosterbeek langs die drie maanden meeliep in een jongerengevangenis en daar het boek Vet vast over schreef. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Debat met onder anderen schrijfster Désanne van Brederode, columnist Pieter Hilhorst, Afshin Elian en Ali Belhaji van de Stem van de Marokkaanse Democraten over de vraag of we bang moeten zijn voor radicale islamitische jongeren? Ned.1, 22.30-23.20u.

SPORT

Voetbal op Nederland 2. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van het UEFA Cup-duel tussen FC Dnjepr Dnjepropetrovsk uit de Oekraïne tegen AZ. De Alkmaarse voetbalclub bereikte deze ronde na een thuisoverwinning van 3-1 op Krylia Sovetov Samaraz, twee weken geleden. Presentator en oud-voetballer Youri Mulder analyseert de partij. Ned.2, 19.40-22.00u.

Voetbal bij SBS. Live verslag uit Boekarest van de UEFA Cup-wedstrijd tusssen Dinamo Boekarest en Heerenveen. Voorafgaand aan de wedstrijd gesprekken met coach Gertjan Verbeek en voorzitter Riemer van der Velde. SBS6, 20.25-22.45u.

AMUSEMENT & KUNST

The Culture Show. In deze aflevering onder meer aandacht voor de vraag of Birmingham de hoofdstad van de dans in Engeland kan worden en een vooruitblik op de schilderijen van schilder Henri Rousseau (1844-1910) bijgenaamd `le Douanier' die in de Tate zullen worden tentoongesteld. BBC2, 20.00-21.00u.

Around the world in 80 treasures. Serie over de fraaiste dingen die door mensen zijn gemaakt belicht vanavond onder ander de Taj Mahal, praalgraf in de Indiase stad Agra, gebouwd tussen 1630 en 1652. BBC2, 21.30-22.00u.

DIGITALE KANALEN

De Australische serie Neighbours is in Nederland al jaren van de buis, maar veel kijkers herinneren zich nog wel de wulpse Charleen, gespeeld door niemand minder dan zangeres Kylie Minogue. In Groot-Brittannië is de serie altijd te zien geweest en de BBC heeft een erg leuke site in elkaar gezet met klassieke Neighbours-clips en een blik achter de schermen.

bbc.co.uk/drama/neighbours/20years/