Sanders weg bij Concertgebouw

Directeur Martijn Sanders neemt in juni 2006 ontslag als algemeen directeur van het Amsterdamse Concertgebouw. Ook zakelijk directeur Erik Gerritsen stapt over afzienbare tijd op, na het inwerken van Sanders' opvolger, die nog moet worden benoemd. Sanders renoveerde met succes het Concertgebouw bouwkundig, maar ook artistiek en maakte het tot de drukst bezochte concertzaal ter wereld. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van commissarissen van het Concertgebouw NV: ,,Zijn opvolger zal Sanders, die het Concertgebouw wereldallure gaf, moeilijk kunnen evenaren.''

Volgens Sanders wordt na het vertrek van hemzelf en Gerritsen de continuïteit bij het Concertgebouw gegarandeerd door directeur Jan Deiters (fondsenwerving en educatie) en door Anneke Hogenstijn (adjunct-directeur artistieke zaken). Sanders vertrekt ruim vierentwintig jaar na zijn aantreden in 1982. ,,In juni ben ik 61. Gerritsen werkte hier al toen ik hier kwam. Ik stap op omdat ik het zo lang heb gedaan en omdat het tijd wordt voor een nieuwe generatie.'' Sanders noemt het directeurschap van het Concertgebouw ,,misschien de mooiste baan van Nederland, maar ook een van de zwaarste. Je moet veel ballen in de lucht houden. Programma's verzinnen en daar geld bij zoeken, want we hebben voor onze eigen programmering geen subsidie.''

,,Je moet sponsors vinden, kaartjes verkopen. Publiek en pers zijn steeds kritischer. Je staat in de schijnwerpers. Die spanning is fantastisch. Na het succesvolle China Festival is het een mooi moment om te stoppen. Maar ik zal het vreselijk missen.''

Sanders zegt actief te blijven in bestuursfuncties, vooral op het gebied van privaat-publieke samenwerking. Ook wil hij graag af en toe een ,,klus'' doen, zoals het voorzitterschap van de commissie die in 2003 de gemeente Amsterdam adviseerde over een nieuwe, ambitieuze toekomst voor het Stedelijk Museum.