Rivaal ABN openbaart dubieus geld

Banca Popolare Italiana, voorheen de rivaal van ABN Amro in de strijd om Antonveneta, heeft 1,8 miljard euro aan dubieuze transacties bekendgemaakt. De bank openbaarde dat na een koersdaling van 22 procent.

Aanzwellende geruchten en publicaties in Italiaanse media over een zwakke financiering van de Italiaanse bank waren de belangrijkste reden voor de koersval van het aandeel. Popolare Italiana maakte gisteren bekend dat zij 925 miljoen euro heeft geïnvesteerd in speculatieve hedge fondsen. Het bedrag, eenderde van haar beurswaarde en een kwart van haar eigen vermogen, zou via de speculatieve beleggingsfondsen gedeeltelijk weer in het eigen aandeel zijn geïnvesteerd. Volgens Popolare Italiana is 260 miljoen euro van de beleggingen teruggevraagd en is al 215 miljoen ontvangen. De aandelenkoers steeg vanochtend lichtjes na een zware koersval op woensdag.

De Italiaanse bank, die sinds kort een nieuwe leiding heeft nadat bestuursvoorzitter Fiorani onder druk van een strafrechtelijk onderzoek moest aftreden, maakte gisteren ook bekend dat zij 850 miljoen euro heeft geleend aan Stefano Ricucci. Ricucci was een belangrijke partner van de bank in de pogingen Antonveneta over te nemen. De Italiaanse magnaat gebruikte het geld om aandelen Antonveneta te kopen en aandelen Popolare Italiana. Soms dienden die pakketten weer als onderpand voor andere leningen. Als aandelenkoersen te veel dalen dreigen zulke onderpanden onvoldoende dekking te bieden.

De openbaring van Popolare Italiana volgt een week nadat beurstoezichthouder Consob details bekend had gemaakt van een andere omstreden financiering van de bank. Eerder dit jaar verkocht Popolare Italiana voor 941 miljoen euro aan incourante beleggingen aan Deutsche Bank. Daarmee bracht de Italiaanse bank haar balansratio's op een hoger niveau, wat vereist was om een bod uit te kunnen brengen op Antonveneta.

Analisten vonden het bedrag van 941 miljoen euro destijds onrealistisch hoog en vermoedden andere toezeggingen. De Italiaanse bank ontkende dat zij de Duitse bank extra garanties had gegeven, maar Consob kwam er vorige week achter dat, via een complexe constructie, een eventuele waardedaling van de beleggingen voor rekening van Popolare Italiana zou komen.