Reistips voor landen met vogelgriep

Het meenenemen van jachttrofeeën uit vogelgrieplanden is verboden. Bezoek aan markten waar pluimvee of watervogels worden verhandeld wordt ernstig ontraden. Dat staat in een folder die door reisorganisaties wordt verspreid onder klanten die naar een met vogelgriep besmet land reizen.

Het Advies aan reizigers naar landen waar vogelgriep heerst is opgesteld door minister Veerman (Landbouw, CDA) in samenwerking met zijn collega's Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) en Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD). Eerder werden alleen hobbydierhouders aangesproken.

In de folder staat onder meer dat het verboden is vogels, maar ook eieren, vlees, kaas, melk en huiden mee terug te nemen. Verder adviseert de folder in vogelgrieplanden direct contact met levende watervogels en pluimvee te vermijden, veelvuldig de handen te wassen bij het bereiden van gerechten met pluimvee of watervogeld en alleen goed gegaarde watervogels en kippenvlees (minimaal 70 graden) te eten. Ook wijst de folder op de risico's van vogeluitwerpselen, die vormen een bron van besmetting. Tenslotte worden reizigers die griep-verschijnselen hebben na contact met pluimvee opgeroepen contact op te nemen met een arts.